14 березня 2014

Святійший Патріарх Філарет

13 березня 2014 року в Українському кризовому медіа-центрі (готель «Україна») відбувся прес-брифінг Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета за підсумками Архиєрейського собору УПЦ Київського Патріархату та відносно важкої нинішньої ситуації в Україні, коли ми фактично перебуваємо у стані війни з Російською Федерацією. Святійшого Патріарха Філарета супроводжував Прес-секретар Київської Патріархії архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

Найперше Святійший Владика звернувся до журналістів з роз’ясненням позиції Церкви відносно агресії Росії по відношенню до України.

«Наша Церква не байдужа до подій, які відбуваються в Україні. Зараз ми маємо велику біде. Це агресія Росії по відношенню до України, це захоплення Криму. Ми вважаємо, що це є аморальних поступок кремлівського керівництва. Чому аморальний? Тому що Україна віддала атомну зброю, а Росія, США і Великобританія, як ви знаєте, стали гарантами недоторканості української території. Один гарант порушив територіальну цілісність України, захопивши Крим.

Ми вважаємо, що Росія стала на шлях неправди. І хто, як не Церква, насамперед, повинна викрити цих злочинців. Бо справа не тільки в тому, що Росія порушила міжнародний договір про недоторканість українських територій, а вона відкрила двері для невизнання узагалі міжнародних договорів. Де гарантія, що інші міжнародні договори будуть виконуватися? Немає такої гарантії. І тепер гарантіям тяжко вірити.

Крім того, ми викриваємо кремлівське керівництво у неправді, коли вони, будучи вовками, ховаються у овечі шкіри. Всьому світу відомо, що російські військові знімають свої військові розпізнавальні знаки і виступають у вигляді кримської самооборони. То що, це є правда? Це ж брехня. І Церква повинна вказати на це. Тим більше, це ж християни роблять, та ще й православні. Вірять вони в Бога, чи думають, що Бог це міф?

У своїй заяві по ситуації в Криму ми викрили і російську церкву. Бо хто, як не російська церква перша повинна була зупинити своє керівництво. А вони не тільки не зупиняють, а ще й потакають.

Ви як Церква з Богом, чи з земною владою? Якщо ви з земною владою у її беззаконні, то ви не з Богом.

Тому ми звертаємося до США, Великобританії, як гарантів недоторканості українських територій. Звертаємося до НАТО з прохання виконати свій обов’язок. Ви ж гарантували, то тепер будьте захисниками. Ми знаємо, що Росія не хоче зупинитися тільки в Криму. Вона має свої апетити і на східну Україну. Тому підбурюють то в Харкові, то у Луганську, то в Донецьку, то в інших містах. При чому саме населення цих областей не йде на провокації. А привозять із Росії переодягнених. І це є правда. Їх привозять із Белгородської чи Ростовської областей і вони підбурюють, влаштовують демонстрації, налаштовують владу про відокремлення від України.

Нічого з цього не вийде, бо український народ єдиний від заходу до сходу. Я сам з Донеччини і в мені тече кров і східна, і західна. Бо по матері я опришко, тобто спадкоємець карпатських опришків. То як я можу ділити Україну на західну і східну? Так думає весь український народ.

А якщо підбурюють нас на язиковій темі, на російськомовності, то ви свідки, що у нас в Україні немає цієї проблеми. На російській мові розмовляє хто хоче і де хоче.

Подивіться на наш парламент. Якою мовою він говорить? Тільки українською мовою? Парламент говорить і українською, і російською мовою. Або уряд, або в Донбасі, чи Криму? Де у нас було переслідування за ознакою мови? Ніде не було. А те, що ми вимагаємо офіційну українську мову, то скажіть, у Росії яка офіційна мова? Українська? Там же десятки мільйонів українців живе. А чому у Росії нема офіційної української мови? Не ставлять таке питання. А чому в Україні ставлять питання про офіційну російську мову? Або в Сибірі чому не поставлять питання про офіційну китайську мову? Там живе до десяти мільйонів китайців. То треба і китайську мову зробити офіційною в Росії».

«Завдання Церкви – не розпалювати пристрасті, а сказати правду, але сказати так, щоб на основі цієї правди єднався не тільки український народ, а щоб і народи всього світу стали на засади правди, демократії і свободи, а не тиранії. Бо український народ нарешті хоче скинути ці кайдани авторитаризму і тиранії. Тому ми закликаємо усіх до миру й злагоди. Закликаємо Росію залишити Крим, вивести свої війська і щоб в Україні народ заспокоївся, щоб Європа заспокоїлася і щоб взагалі світ заспокоївся», - зазначив Патріарх Філарет.

cerkva.info

 
 

Рекомендуємо відвідати