5 липня 2014

Святійший Патріарх Філарет закликав українців приїхати до Києва та взяти участь у святкуванні Дня Хрещення - 28 липня

3 липня 2014 року в Українському кризовому медіа-ценрі відбулася прес-конференція Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета. У вступному слові Святійший Владика закликав усіх українців, кому небайдужа доля українського православ'я та незалежність України приїхати на день Хрещення Руси-України - 28 липня до Києва та взяти участь у Хресній ході від Володимирського Кафедрального Патріаршого собору до пам'ятника Святого Рівноапостольного князя Володимира та спільно помолитися там.   

Також Патріарх Філарет прокоментував ситуацію на Донбасі. Зокрема Предстоятель Київського Патріархату зазначив, що Київська Патріархія вже пожертвувала на рахунок Міністерства оборони два мільйони гривень. Також у всіх храмах та громадах УПЦ Київського Патріархату продовжують збирати кошти та гуманітарну допомогу на зміцнення Збройних сил. Для кращої координації дії з гуманітарного забезпечення військовослужбовців та тимчасово переселених з окупованих територій при Київській Патріархії створено відділ соціального служіння і благодійництва.

Українська православна церква Московського патріархату в Луганській та Донецькій областях повністю підтримала дії терористів та в цілому служить інтересам Росії, деякі священики навіть взяли зброю до рук. Про це заявив під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Глава УПЦ Київського Патріархату Патріарх Філарет. «Ми переконані на сто відсотків, що в Україні рано чи пізно буде єдина помісна православна церква, незалежна від Москви. Ми не зацікавлені у захопленні храмів, нам потрібна українська паства. І якщо громада хоче перейти до Київського патріархату, ми не заперечуємо і готові її прийняти. Це є свобода совісті, і закон дозволяє це», – сказав Патріарх Філарет. Предстоятель Київського Патріархату розповів журналістам, що терористи викрали та погрожували розстрілом єпископу Луганському і Старобільському Афанасію. Та він врятувався та зараз знаходиться у безпеці.

Звертаючись до історії, Патріарх наголосив, що перемагає не сила чи зброя, а дух і правда. «Агресія – це зло. А Бог не може бути зі злом. Перемога буде за Україною, бо з нами правда і Бог», – сказав він.

Сьогодні агресія зі сторони Російської Федерації, в тому числі і інформаційна війна, за словами Патріарха Філарета, торкнулась в повній мірі і церковної сфери. «Патріарх Кирил став частиною російського уряду, і саме через цю призму слід сприймати його слова і дії. Ще з часів Петра І церква є по суті департаментом російської держави, – заявив Філарет. – Ідея «руського мира», яку сьогодні сповідує Московський патріархат, вписується в імперіалістичні ідеї російського уряду і заперечує Україну як державу». Саме така ідеологія народу Святої Русі зі спільною мовою і має виправдовувати анексію Криму та ототожнювати українські землі з Росією.

Крім того, продовжують чинитися спроби «поставити угодного Москві Митрополита замість Володимира». Відповідаючи на запитання представників Медіа Патріарх зазначив, що до повалення режиму Януковича представники Кремля навідувалися до приіщення Резиденції Патріарха та  неодноразово пропонували йому очолити об’єднану церкву Московського та Київського Патріархату під началом Москви, від чого він відмовився. «Ніякі сили не схилять мене на зраду. Допоки є український народ, буде існувати українська церква,» – заявив Патріарх.

Відповідаючи на запитання журналістів Святійший Патріарх зазначив, що існує нагальна потреба в умовах фактичної війни, аби Верховна Рада ухвалила Закон, який би регламентував діяльність військових священикв - так звани Закон "Про капеланство".

Під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі Святійшого Патріарха Філарета супроводжували: Голова Інформаційного відділу Київської Патріархії Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій та заступник голови Інформаційного відділу Андрій Ковальов.

за матеріалами Церква.info

 
 

Рекомендуємо відвідати