7 серпня 2014

Єпископ Митрофан взяв участь в богослужінні у Видубицькому монастирі м. Києва

4 серпня 2014 р. у Свято-Михайлівському Видубицькому чоловічому монастирі Києва відбулося урочисте Богослужіння з нагоди дня пам’яті святої рівноапостольної Марії Магдалини, яке очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні єпископату та духовенства.

Предстоятелю Київського Патріархату під час Божественної Літургії співслужили: Патріарший намісник, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, митрополит Хмельницький і Камʼянець-Подільський Антоній, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, архієпископ Богуславський Олександр, єпископ Дніпропетровський і Криворізький Симеон, єпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, єпископ Васильківський Лаврентій, єпископ Валуйський Петро та єпископ Іоан (Швець).

За богослужінням Святійший Патріарх рукоположив насельника Видубицького монастиря монаха Якова (Кострікова) в сан ієродиякона.

Цього року Богослужіння звершувалося в присутності ікони рівноапостольної Марії Магдалини з часткою її святих мощей. Ікона була написана ченцями монастиря святої гори Афон та подарована українському бізнесменові-меценату Андрію Мацолі, засновнику та керівнику компанії «Перша приватна броварня», який в свою чергу передав її монастирю.

Після завершення богослужіння та прочитання акафісту святій рівноапостольній Марії Магдалині за благодійну діяльність та незмінну підтримку численних проектів Київського Патріархату Святійший Патріарх Філарет нагородив Андрія Мацолу вищою церковною відзнакою – орденом Святого Апостола і Євангелиста Іоана Богослова. Даної відзнаки удостоюються благодійники які сприяють розвитку та поширенню богословської науки серед православних християн.

«Свята Марія Магдалина прославлена Церквою, як рівноапостольна. Вона була серед жінок, які до останнього перебували зі Спасителем під час Його хресних страждань і смерті, та першою, хто побачив Його воскреслим. В день Воскресіння Христового вона удостоїлась бачити Господа воскреслого першою серед усіх учеників і учениць Його, і першою, за безпосереднім повелінням Господнім, стала вісницею, проповідницею для них Його Воскресіння. Апостоли проповідували Воскресіння Христове по всьому світу, а свята Марія Магдалина сповістила про Воскресіння Христове апостолів. Після Вознесіння Господнього та П’ятидесятниці вона, як і апостоли, проповідувала Христа, тому і вшановується Церквою як рівна з ними» – розповідає намісник монастиря митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній.

«Сьогодні ми звершили святкову літургію та молебень до рівноапостольної Марії Магдалини перед іконою з мощами святої рівноапостольної Марії Магдалини. Її життя слугує прикладом того, що будучи грішними, ми завжди маємо можливість покаятися перед Господом та отримати спасіння. Але покаяння наше має бути щирим та плідним. Ми вдячні Андрію Миколайовичу, який надав нам цю ікону для молитви, та зробив можливим те що багато вірян сьогодні змогли прикластися до частички мощей рівноапостольної Марії Магдалини» – зазначив Патріарх Філарет, Предстоятель Київського Патріархату.

perejaslav.km.ua

 
 

Рекомендуємо відвідати