15 грудня 2014

Єпископ Митрофан взяв участь у святковому Богослужінні з нагоди Дня тезоіменитства Святійшого Патріарха Філарета

14 грудня Православна Церква відзначає день пам’яті святого праведного Філарета Милостивого, який є також і днем тезоіменитства Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета. За традицією з цієї нагоди до столиці прибули архієреї Київського Патріархату для того, щоб розділити радість свята у спільному богослужінні.

13 грудня 2014 р. Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні архієреїв та духовенства звершив у Володимирському кафедральному соборі всенічне бдіння.

У сам день свята, 14 грудня Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відслужив Божественну літургію.

Після літургії та подячного молебню від імені єпископату, духовенства і мирян, які молилися на богослужінні, до Предстоятеля зі словом вітання звернувся Патріарший намісник, постійний член Священного Синоду митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній.

Після привітального слова до присутніх зі словом подяки звернувся Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет:

Ваші Преосвященства, всечесні отці, дорогі браття і сестри.

Насамперед я хотів подякувати вам, владико, за тепле привітання, а всім преосвященним архієреям і вам дорогі браття і сестри дякую за те, що прийшли в храм Божий, щоб помолитися разом з нами як за мене грішного, так і за нашу Україну. Якщо ми зробили щось добре, то це не наша заслуга, а це ваша заслуга преосвященні владики і святі отці. Тому що без вашої активної діяльності, без ваших молитов, без вашої віри ми б не досягли того, що сьогодні фактично Київський Патріархат являється великою силою в Україні, яку ворог перемогти не може. І Ви бачите, що відбувається в Україні. В Україні не тільки йде не об’явлена війна, а в Україні йде духовне відродження.

Ми сьогодні святкуємо пам’ять праведного Філарета Милостивого, який відрізняється від інших своєю милістю до кожної людини, яка потребувала тоді допомоги. І в нинішній час це співчуття до ближніх, до людей страждаючих, до наших воїнів відбувається і в нашому суспільстві. Ви сказали, що ви багато зібрали гуманітарної допомоги, так, багато зібрали і автомобілі, і продукти харчування, і одяг, і бронежилети, і тепловізори, і медикаменти, багато чого зібрали, але хто давав це? Це давали люди, які мали таке саме милосердя як праведний Філарет Милостивий. І тому біди, які осягли Україну не випадкові і не треба в них бачити тільки одне зло. Так, смерть, страждання, руйнації є зло, але це Бог обертає в добро, тому що через ці страждання ми стаємо милосерднішими. Те, що сховано в наших душах, в наших серцях через ці страждання виявляється на зовні. Іов багатостраждальний був праведний, але його праведність не всі бачили. Але коли він за своє добро під впливом диявола страждав, то всім стало ясно на скільки він вірний Богові, що він вірний Богові не тільки в благополуччі, в добрі, а він вірний і в стражданнях. Так і ми, молилися, відвідували храми, але це не відоме було, таємне, а зараз, завдяки цим злочинам, які відбуваються на Сході, виявляється милосердя і милість людей. І тому, Хто це попускає і Хто цим керує? Керує цим Бог. А якщо керує Бог, то хіба Він приведе до гіршого? Подумайте тільки, чи може привести Бог до гіршого, Бог приведе до кращого, не тільки до перемоги, бо перемога це земне явище, тимчасове, а Бог приведе нас до більшої перемоги – до перемоги добра над злом в наших душах, в наших серцях, а це є головним. Бо яким би не було мирним і щасливим земне життя, воно однозначно закінчиться, а вічне життя – незмінне. І тому нам треба думати про вічне, і якщо ми не думаємо, а ми дуже часто не згадуємо про вічне, то Господь нагадує нам про наше вічне і не тільки нагадує, а веде нас до цього вічного. І тому, ми повинні дякувати Богові і за радість, і за скорботу, бо і скорбота приводить до радості. І ми ще, дорогі браття і сестри, будемо святкувати перемогу, будемо, тому що Бог милостивий і простить нам провини наші, і приведе нас не тільки до перемоги земної, а приведе нас до головного – вічного життя.

Чому ми приходимо до храму? Ми просимо здоров’я, просимо земного благополуччя, але головне – ми молимось, щоб Господь простив нам гріхи, про це ми молимось, і простивши гріхи привів нас після смерті до блаженного, вічного життя. Заради цього ми приходимо до храму і про це не треба забувати. І якщо ми згадуємо про праведного Філарета Милостивого і не тільки про праведного Філарета Милостивого, ми згадуємо багато святих, які своїм прикладом показують як треба жити на землі в різних обставинах. Але мета у всіх була є і буде одна – це виправдання милістю Божою на страшному суді і отримання вічного блаженного незмінного життя. Заради цього ми приходимо до храму, заради цього ми працюємо, кожний на своєму місці і в сім’ї, і на тій чи іншій роботі, але все це веде до одного – до добра, до милосердя, до любові до ближніх. А там, де не виявляється ця любов до ближніх, а егоїзм до себе, або накопичення багатства, до якого покликана ця корупція, то це треба знищувати. І ми своїми силами майже не можемо подолати. І апостоли сказали Ісусу Христу, що хто ж може спастися, якщо багатство того, хто його любить не приведе до спасіння. Що Господь сказав? Неможливе для людини, можливе для Бога. Але людина повинна виявити свою добру волю. Так і в боротьбі з корупцією треба виявити бажання подолати це зло і якщо буде бажання, то Бог неможливе зробить можливим, тому ми і хочемо, і просимо в Бога: допоможи нам Господи подолати цього ворога. Нехай буде панувати в нашому суспільстві любов до ближнього, а не егоїзм і не стремління накопичувати багатство.

Ось подивіться на такий приклад: колишній наш президент Янукович скопичив багатство, а куди він витратив це багатство? Витратив на смерть, бо фінансує цих сепаратистів і терористів. Хіба для цього він це збирав, для страждання людей, для того щоб їх вбивати, для цього збирав? Не для цього, але витратив на це, бо диявол привів його через гріх до такого злочину. Почав зі злочину, коли знищив небесну сотню і не тільки з цього, а привело ще до більшого зла. Тому будемо молитися, щоб Господь допомагав нам знищити зло і гріх в самих собі. Коли ми будемо про це просити у Бога, то Господь допоможе і це виллється в перемогу зовнішню, перемогу над зовнішнім ворогом. І тому нехай Господь наш прийме наші молитви повсякденні і допоможе нам. Йому слава на віки віків.

Завершилося богослужіння урочистим многоліттям.

Від імені наших читачів до всіх вітань приєднується і редакція, бажаючи нашому Предстоятелю многих і благословенних літ служіння Богові й Україні!

за інформацією Прес-центру Київської Патріархії

 
 

Рекомендуємо відвідати