13 квітня 2015

На Харківщині вшанували пам'ять розстріляних у Катині поляків

12 квітня на Меморіальному комплексі жертвам тоталітаризму у Харкові відбулася урочисто-траурна церемонія, присвячена 75-й річниці з дня масової страти органами НКВС польських громадян поблизу села Катинь.

У заході взяли участь директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Михайло Черняк, заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Денис Дармостук, Генеральний консул Республіки Польща у Харкові пан Станіслав Лукасік, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан УПЦ Київського Патріархату, єпископ Харківсько-Запорізької єпархії РКЦ Станіслав Широкорадюк, громадськість.

«У пам'яті людства ця трагедія сприймається як акція знищення польської еліти. Більшість загиблих офіцерів Війська Польського мали вищу освіту і були елітою своєї країни. У Харкові, крім офіцерів, були знищені яскраві представники польської інтелігенції - вчені, лікарі, спортсмени. Минуло вже майже вісім десятиліть з тих трагічних днів, але такі злочини, як «Катинський розстріл», не мають терміну давності. Час не лікує біль по десятках тисяч загублених життів, який досі живе в серцях не тільки польського народу, а й кожного з нас», - сказав Михайло Черняк.

Генеральний консул Республіки Польща нагадав присутнім про те, що такі масові страти, в основному, польських офіцерів, відбулися ще до початку Великої Вітчизняної війни не тільки під Харковом, а й у Твері (Калініні), Мінську, Києві. Загальна кількість страчених складає близько 21 тисячі осіб.

«Можна сказати, що це не так багато, адже у нашій історії були Перша і Друга світові війни, де жертви обчислювалися мільйонами. Так, може, їх і небагато, проте у цієї 21 тисячі відібрали більше ніж життя. У них відібрали право пам'яті їх дітьми, онуками. Стоячи на цьому місці, я не можу не сказати, що цей польській біль вписується тут в український біль. Тут більше 4 тисяч наших співвітчизників спочивають серед десятків тисяч українців. Ця земля їх поєднала навіки, а пам'ять про них навіки з'єднує нас. Давайте робити все, що в наших можливостях, щоб таких безіменних могил більше ніколи не було», - підкреслив пан Станіслав Лукасік.

Під час заходу за всіма страченими та похованими у харківській землі Єпископи Української православної церкви та Римо-католицької церкви відслужили молебень та месу.

Довідка. У квітні 1940 року поблизу села Катинь у Смоленській області  органами НКВС були здійснені масові страти польських громадян. Керівництво СРСР до 1990 року заперечувало свою причетність до цих розстрілів. Відповідно до офіційної версії, громадяни були розстріляні в Катині у 1941 році німецькими окупаційними військами.

Меморіальний комплекс жертвам тоталітаризму у Харкові був урочисто відкритий 17 червня 2000 року. Це був перший Катинський цвинтар. Пізніше польсько-військові меморіали було відкрито у Катині (Смоленська обл.), Мідному (Тверська область), Биківні (Київська область).

На цвинтарі у П'ятихатках перепоховані рештки 4302 військовополонених поляків, з них 493 офіцери – жертви так званого українського Катинського списку. У 60 менших могилах поховані рештки 2746 громадян колишнього СРСР різних національностей, які стали жертвами НКВС у 1937-1938 роках.

 

 
 

Рекомендуємо відвідати