24 червня 2015

У Харкові вшанували пам'ять жертв війни в Україні

22 червня 2015 року, з нагоди Дня скорботи і пам'яті жертв війни в Україні та 74-й річниці початку Великої Вітчизняної війни, яка забрала життя мільйонів українців біля Меморіалу Слави відбулося урочисте покладання квітів.

Вклонитися пам'яті загиблих прийшли єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, керівник апарату ХОДА Вячеслав Аббакумов, директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Михайло Черняк, керівництво обласної ради, міської ради, територіальних органів міністерств і відомств України в Харківській області, представники дипломатичних установ, духовенства області, ветеранів, об’єднань громадян та студентської молоді.

Після покладання квітів біля Вічного вогню хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто не повернувся з війни.

Довідка. Харків - єдине в Україні місто, на території якого в роки війни проходили три оперативно-стратегічні операції за участю військ трьох фронтів і десяти армій. Активну участь в боях брали понад 400 тисяч наших земляків. 270 тисяч з них були удостоєні бойових нагород. 252 харків'янина стали Героями Радянського Союзу.

Харків в результаті війни виявився одним з найбільш зруйнованих міст в Європі. Були знищені десятки пам'яток архітектури, вивезені до Німеччини численні художні цінності, зокрема картини і гравюри Рубенса, Веласкеса, Дюрера, Ван Дейка з художнього музею. У Будинку проектів (зараз нова будівля університету) були знищені всі перекриття, які були дерев'яними, і повністю зруйновано крило, з боку зоопарку. Не підлягали відновленню перший в світі Палац піонерів, Центральний будинок РСЧА, Пасаж і вся забудова спуску Халтуріна, готель «Червона», будівля КП(б)У, музей імені Сковороди, Південний вокзал та безліч інших. Було знищено півтора мільйона квадратних метрів тільки житла. У зоопарку перед війною жили більше 5000 тварин, а після звільнення в серпні 1943 їх залишилося менше ста п'ятдесяти. Загальний збиток місту склав 33,5 мільярда рублів. Постійне населення міста зменшилося мінімум на 700 тисяч осіб. До серпня 1943 року населення Харкова склало всього близько 190 тисяч осіб.

 

 
 

Рекомендуємо відвідати