5 січня 2016

Різдвяне послання єпископа Харківського і Богодухівського Митрофана

                                                                                                                                                                                                                                        «… Торжествують ангели на небесах, і радуються

                                                                                                                                                                                                                                         люди нині, веселиться ж усе творіння заради

                                                                                                                                                                                                                                         народження Спаса Господа»

                                                                                                                                                                                                                                                                                      (Стихира на літії)

                                                                                                                                                                    

Цими словами святкового піснеспіву Свята Церква закликає нас приєднатися до торжества святих Ангелів, які прославляють на Небесах Новонародженого від Пресвятої Діви Марії Христа Життєдавця. Ось уже третє тисячоліття лунає радісна ангельська пісня: «Слава у вишніх Богу, і на землі мир, у людях благовоління!» (Лк. 2,14). Сталася подія, на яку чекало і очікуванням якої жило людство, починаючи від Адама. Сам Бог, Творець, прийшов на землю, щоб відновити божественну правду і відкрити людині шлях до вічного і благодатного життя. Бог приймає людську природу, Творець зглянувся над Своїм творінням. Божественне Одкровення відкриває таємницю Боговтілення – це безмежна любов Бога до грішної людини, любов, яка не шукає свого, але, заради ближнього, жертвує собою. Апостол любові Іоанн Богослов у своєму Першому посланні пише: «Любов Божа до нас відкрилась у тому, що Бог послав у світ Єдинородного Сина Свого, щоб ми жили через Нього» (1 Ін. 4,9).

Підкреслюючи велич і важливість події Різдва Христового, Свята Церква закликає кожного з нас прославити Народжене Богонемовля Христа. Водночас вона нагадує нам і про те, що ми повинні зустріти Його в яслах нашого серця: «Христос народжується – славте Його, Христос з Небес – зустрічайте». Але Він може увійти тільки до чистого серця, вільного від егоїзму, жорстокості й екправди. Чисте серце буде нашим дарунком Народженому Богонемовляті, коштовнішим за дари, принесені волхвами до ясел Спасителя. Відзначаючи свято Різдва Христового, ми части, на жаль, більше уваги звертаємо на зовнішню сторону святкування, забуваючи про внутрішню; нас мало турбує наш духовно-моральний стан, ми забуваємо очищати свою совість у Таїнстві Покаяння і з’єднуватися з Господом у Таїнстві Євхаристії, не спонукаємо себе читати Слово Боже і творити справи милосердя. Тому таке нестабільне наше сьогодення, тому таке недосконале наше суспільство. Нам необхідно пам’ятати одну просту істину: «Без Мене не можете робити нічого», - сказав Господь    (Ін. 15,5).

Тимчасові успіхи не принесуть нам справжньої радості й задоволення. Потрібно постійно вести боротьбу з гріховними звичками та пристрастями, творити добро, проживати життя, гідне людини, яка має в собі образ і подобу Божу. В цьому запорука людського щастя.

Боговозлюблені вірні чада Української Православної Церкви! Пастирі, чесне чернецтво, дорога молодь, брати й сестри! Вступаючи в 2016 рік ласки Божої, прийміть щирі привітання з великим і спасительним святом Різдва Христового та Новим роком! Щиро бажаю вам, вашим рідним і близьким від Новонародженого Богонемовляти духовних і тілесних сил, невичерпної духовної радості, терпіння, любові до Бога і ближнього, вірності Матері Церкви й твердого стояння за православ’я. Нехай Віфлеємська зірка сяє для кожного з нас, освітлюючи життєвий шлях і всі наші справи. Нехай народжений заради нас Христос Спаситель благословить Україну, нашу Святу Церкву і наш благочестивий народ Своїм миром, радістю і благополуччям, торкнеться кожного серця і зруйнує стіну розділення та роз’єднання. Ми віримо, що минуть негаразди, які сколихнули сьогодні нашу країну. Нам і далі тут жити, дивитися один одному в очі, працювати пліч-о-пліч, разом будувати нашу державу, відроджувати собори людських душ. Сьогодні і завжди, Церква разом зі своїм народом!

 

 

 

 

Різдво Христове                                                                                                                                                                                                                     Митрофан

2015/2016рр.                                                                                                                                                                                                                           Єпископ Харківський і Богодухівський

 

 

 

 
 

Рекомендуємо відвідати