1 травня 2016

Преосвященнійший єпископ Митрофан очолив Пасхальне богослужіння

Христос Воскрес!

11 травня 2016 року, у день свята Світлого Христового Воскресіння, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан очолив Пасхальне богослужіння у храмі святого великомученика і цілителя Пантелеймона м.Харкова, вул.Танкопія, 8а.

Його Преосвященству співслужило духовенство: настоятель храму прот. Григорій Стасюк, ієрей Ігор Маяк та ієрей Юрій Боратинець.

Пасха є свято свят і торжество з торжеств, тому й богослужіння цього свята відрізняється від інших величністю та незвичайною урочистю.

Задовго до півночі віруючі, у світлому одязі, зійшлися у храм і побожно чекали початку пасхального торжества. Священнослужителі облачилися у найсвітліші ризи. Близько півночі настає велика хвилина — світлоносне свято Воскресіння Христового. Священнослужителі  вийшли з вівтаря і разом з народом, подібно до мироносиць, які ходили дуже рано до гробу, обійшли навколо церкви, співаючи:«Воскресіння Твоє, Христе Спасе...».  Хресний хід зупинився біля зачинених дверей храму. Тут, після початкового виголосу утрені, багаторазово було проспівано тропар Пасхи і після цього уся процесія зайшла до осяяного світлом усіх світильників храму дійсно бачачи, що Христа нема у гробі - Він Воскрес.

Далі, єпископ Митрофан очолив служіння Літургії свт. Іоана Золотоустого, одразу після якої Його Преосвященство освятив артос та пасхальні кошики вірян.

Слід зазначити, що під час літургії, за традицією, Пасхальне Євангеліє (Ін. 1, 1-17) читалося різними мовами. Єпископ Митрофан почав читання українською, а далі священнослужителі продовжили інспанською, слов'янською, польською й англійською мовами. Після прочитання Євангелія владика Митрофан зачитав вірянам Пасхальне послання Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Привітати владику Митрофана, духовенство та вірян з Пасхою Господньою завітав настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці РКЦ отець Григорій Семенков.

Віряни, що взяли участь у святковому богослужінні, мали можливість запалити лампадку від Благодатного Вогню, який прибув з Єрусалиму і принести його до своєї домівки.

Воістину Воскрес Христос!

 

 

 

 
 

Рекомендуємо відвідати