2 вересня 2016

Єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан відвідав виставку «Україна. З Вірою у серці» Дніпровської єпархії

2 вересня 2016 р. керуючий Харківською єпархією преосвященнійший владика Митрофан відвідав с. Петриківку, де розпочалась виставка «Україна. З Вірою у серці», яку відкрив засновник Музею Хреста Віктор Векленко.

Виставка представила 400 експонатів з 20 областей України, серед яких понад 150 дукачів, все інше натільні, нагрудні хрести. Експозиція поки не повністю затверджена, тому організатор виставки обіцяє додати з фондів ще щось цікаве та унікальне.

«Виставку назвали «Україна. З Вірою у серці», бо маємо на меті показати єдність та різноманіття України. Усім буде цікаво різноманніття барочних жіночих хрестиків та дукач з перевернутим зображенням Петра I на ньому», — зазначив Віктор Векленко.

Найбільше у колекції натільних хрестиків часів Козаччини. У людей не було грошей для замовлення хрестиків у майстрів, тому вони власноруч виготовляли їх і прикрашали хто як вмів. Найстарший експонат майбутньої виставки був зроблений у XII-XIII столітті. 

Цікаво, що Музей Хреста у с. Гречено Дніпропетровської області єдиний не тільки в Україні, а і у Східній Європі. Найближчий до України музей знаходиться на Гоа. 

На завершення архіпастир побажав присутнім Божого благословення.

 
 

Рекомендуємо відвідати