10 грудня 2016

Першосвятительський візит Святійшого Патріарха Філарета на Харківщину

08 грудня 2016 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет на запрошення єпископа Харківського і Богодухівського Митрофана з першосвятительським візитом відвідав місто Харків.

На в'їзді до міста із короваєм Предстоятеля зустрів єпископ Митрофан, який привітав Його Святість з довгоочікуваним візитом на Слобожанщину. Також Святійшого Владику привітали представники місцевої влади: радник губернатора Стороженко С.М., зам. начальника Східного територіального управління Національної гвардії України  полковник Пилипенко В.П., заст. командира в/ч 3005 з виховної роботи Росляков О.В.

09 грудня 2016 року, у рамках візиту на Харківщину, Патріарх Філарет побував у Слобожанській бригаді Національної гвардії, де освятив храм  святого апостола Андрія Первозванного. Як повідомили у Нацгвардії, це єдиний військовий храм цього роду військ, при цьому сам храм було збудовано дуже давно. Два роки тому його почали відновлювати, коли виявили образ Бога-Отця і ще двох святих в приміщенні. Реставрувати образ Бога допомогла група канадських художників.

Біля входу до храму Святійшого Патріарха зустріло військове керівництво та особовий склад частини 3005.

Після привітань Патріарх Філарет здійснив Чин освячення відновленого храму та св. Престолу й очолив Божественну  літургію.

Предстоятелю Київського Патіархату співслужили: Патріарший намісник, голова Синодального управління у справах духовної освіти митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан голова Синодального управління військового духовенства, архієпископ Сумський і Охтирський Мефодій, єпископ Дніпровський і Криворізький Симеон, єпископ Луганський і Старобільський Афанасій, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій.

На Патріаршій службі також молилися: начальник Східного територіального управління Національної гвардії України  Східного територіального управління Національної гвардії України  генерал Лебідь Юрій Анатолійович,  начальник УСБУ у Харківській області полковник  Кріцин Едуард Володимирович, начальник ГУНПУ у Харківській області генерал поліції третього рангу Дмитрієв Анатолій Анатолійович,перший  заступник начальника УСБУ у Харківській області  полковник Лисенко Ігор Андрійович, ректор НАНГУ генерал-майор Пеньков Володимир Іванович, начальник ГУ ДМС Гузь Вячеслав Валерійович, командир частини 3005 Уніятов Сергій Миколайович.

Після відпусту Святійший Патріарх Філарет звернувся до присутніх з проповіддю, у якій привітав усіх присутніх з освяченням храму та в святительському слові наголосив: «Освячення храму військової частини має велике значення, коли на Сході фактично йде війна. А ви — захисники України і храм завжди буде нагадувати вам, що людиною керує Бог. Вічне життя має особливе значення для воїна, саме тому він не повинен боятися смерті [духовної]”.

Після богослужіння Патріарх зустрівся з особовим складом частини в актовому залі та вручив офіцерам і солдатам медалі «За любов до України та жертовність». В свою чергу, командир Слобожанської бригади полковник Сергій Уніятов вручив Патріарху Філарету пам’ятну грамоту від військової частини.

Продовженням Патріаршого візиту була зустріч з керівництвом та колективом ПП Торговий дім «Золота Миля» та ТОВ "Компанія БАЛЕКС" . Його Святість радо зустріли в храмі Святого Духа, що знаходиться на території  заводу. Настоятель храму ієрей Юрій Боратинець та учні недільної школи при храмі зустріли Першосвятителя віршами і попросили його благословення.  Від імені колективу привітали Предстоятеля хлібом-сіллю директор ПП Торговий дім «Золота Миля» Бандурка О.О  та директор ТОВ "Компанія БАЛЕКС" Ліскевич І.Я., після чого відбулося освячення виробництва.

Далі, у рамках візиту, Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату разом із представниками організації «Спілка ветеранів АТО»  Корсуновим Юрієм та Сергієвим Олександром  відвідали пам’ятник загиблим воїнам АТО, де відбулось покладання квітів та віддання шани спочилим.

Цього ж дня, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відвідав Харківський національний університет внутрішніх справ . Він зустрівся з працівниками, курсантами та студентами університету. Звертаючись до аудиторії, Патріарх зазначив, що церква відіграє важливу об’єднуючу роль не тільки у суспільстві, але є невід’ємною складовою, основою державності, запорукою духовності та моральних засад, на яких вона ґрунтується. «Україна сьогодні проходить випробування, чи гідний наш народ мати власну державу, бути вільним і незалежним? – зазначив Патріарх. – Гідний, тому що встав на захист своєї землі й ціною власного життя боронить її від нападів агресора». Його Святість Філарет наголосив, що Україні потрібні мир і єдність, але тільки за умови власної свободи.

Радник голови Харківської обласної державної адміністрації Сергій Стороженко, присутній на зустрічі, зазначив, що Харківська обласна державна адміністрація всіляко підтримує Українську Православну Церкву Київського Патріархату, яка служить державі та Українському народу. Сергій Михайлович від імені голови Харківської облдержадміністрації Юлії Світличної передав Патріарху старовинні документи щодо існування у 1898 році на Харківщині Святодухівської церкви. Вони стануть підставою для відновлення й будівництва церкви на тому самому місці, де вона була зведена й раніше. Сергій Михайлович подякував академіку Національної академії правових наук України Олександру Бандурці за допомогу в пошуках архівних документів, пов’язаних з історією розвитку і становлення Церкви на Харківщині.

Від імені ректора університету Валерія Сокуренка за візит та змістовну розмову Патріарху Філарету подякував перший проректор навчального закладу Дмитро Швець, а також запевнив, що в Харківському національному університеті внутрішніх справ роблять усе для виховання молодого покоління українців – курсантів і студентів навчального закладу – справжніми патріотами, готовими захистити свою державу і свій народ.

Цього дня Патріарший візит на Харківщині завершився. На кордоні Харкова єпископ Митрофан попрощався з Предстоятелем та архієреями, подякувавши за візит та висловивши надію, що і наступного року Харківська єпархія втішатиметься відвідинами Патріарха, його богослужінням та особистим спілкуванням з духовенством і паствою.

 
 

Рекомендуємо відвідати