13 грудня 2016

Владику Митрофана призначено тимчасовим членом Священного Синоду

ЖУРНАЛ № 25

ЗАСІДАННЯ СВЯЩЕННОГО СИНОДУ 
УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ 
КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ

від 13 грудня 2016 року під головуванням
Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України ФІЛАРЕТА

СЛУХАЛИ:

Повідомлення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про важливі закордонні візити протягом другого півріччя 2016 р.

ДОВІДКА:

З благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій з 20 по 23 вересня 2016 р. перебував у м. Краків, Польща, де взяв участь у щорічній міжнародній конференції «Роль Католицької Церкви у процесі європейської інтеграції». В рамках конференції відбулася презентація досвіду міжконфесійної співпраці в Україні.

З благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій з 26 по 27 вересня 2016 р. перебував у м. Варшава, Польща, де взяв участь у щорічній конференції ОБСЄ з виконання рішень і??  документів організації, які стосуються забезпечення прав людини. У своїх виступах він наголосив на систематичних порушенннях у Російській Федерації та у окупованому нею Криму права на свободу віросповідання, а також спростував неправдиві звинувачення з боку представників Московського Патріархату на адресу Київського Патріархату та Української держави.

З благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій та архієпископ Сімферопольський і Кримський Клімент з 11 по 13 жовтня 2016 р. перебували у м. Страсбург, Франція, де взяли участь у заходах в рамках засідання Парламентської асамблеї Ради Європи, присвячених забезпеченню права на свободу совісті, в тому числі в окупованому Криму.

З благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій 26 жовтня 2016 р. перебував у м. Вашингтон, США, та 28 жовтня у м. Торонто, Канада. Він взяв участь у конференції, присвяченій міжконфесійній співпраці в Україні, а також зустрівся з представниками української православної діаспори в Канаді.

З 4 по 8 листопада 2016 р. Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відвідав США, де у м. Кліфтон, штат Нью Джерсі, очолив богослужіння та провів збори Вікаріату УПЦ КП. Також Предстоятель Київського Патріархату зустрівся з ієрархами УПЦ в США (у складі Константинопольського Патріархату). У поїздці Патріарха Філарета супроводжував перший проректор КПБА протоієрей Олександр Трофимлюк.

З благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій з 22 по 26 листопада 2016 р. перебував у м. Токіо, Японія, де звершив богослужіння з нагоди 10-ліття Місійної парафії УПЦ КП в Токіо, очолив панахиду за жертвами Голодомору-Геноциду, а також провів ряд зустрічей.

З благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій з 27 по 30 листопада 2016 р. перебував у м. Брюссель, Бельгія, де взяв участь у вшануванні жертв Голодомору-Геноциду, а також провів ряд зустрічей.

Протягом лютого-липня 2016 р. також відбулися ряд інших офіційних візитів делегацій УПЦ Київського Патріархату закордон для проведення міжцерковних зустрічей та відвідання громад в Діаспорі.

Зокрема, 22-23 жовтня 2016 р. зблагословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, голова Управління зовнішніх церковних зв’язків архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон відвідав Італію; 29-30 жовтня 2016 р. з благословення Святійшого Патріарха голова Управління зовнішніх церковних зв’язків архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон звершив візит до Швеції, 20 листопада 2016 р.

Преосвященний Іларіон, архієпископ Рівненський і Острозький, з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета співслужив митрополиту Паризькому Михаїлу (Лярошу) за святковим богослужінням з нагоди його 20-ї річниці архієрейського служіння. Богослужіння звершувалось в храмі на честь святого архистратига Божого Михаїла в Сен-Жерменському замку Шато дю Валь.

3-4 грудня 2016 р. з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, голова Управління зовнішніх церковних зв’язків архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон звершив візит до Німеччини.

УХВАЛИЛИ:

1. Повідомлення взяти до відома, подякувавши учасникам закордонних візитів за понесені труди.

2. Відзначити як позитивне явище розширення закордонної діяльності УПЦ Київського Патріархату.

ЖУРНАЛ № 26

СЛУХАЛИ:

Прохання Преосвященного Нестора, архієпископа Тернопільського, Кременецького і Бучацького, про відкриття Вознесенського чоловічого монастиря в селі Монастирок Борщівського району Тернопільської області за адресою: с. Монастирок, вул. Білецька, 3 Борщівський район Тернопільська обл.

УХВАЛИЛИ:

Відкрити Вознесенський чоловічий монастир в селі Монастирок Борщівського району Тернопільської області за адресою: с. Монастирок, вул. Білецька, 3 Борщівський район Тернопільська обл.

ЖУРНАЛ № 27

СЛУХАЛИ:

Пропозицію Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про призначення тимчасових членів Священного Синоду на 2017 рік.

УХВАЛИЛИ:

Призначити тимчасовими членами Священного Синоду на 2017 рік преосвященних:

1. Михаїла, архієпископа Вінницького і Брацлавського;

2. Юліана, єпископа Коломийського і Косівського;

3. Митрофана, єпископа Харківського і Богодухівського.

ЖУРНАЛ № 28

СЛУХАЛИ:

Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про випадки невиконання в Чернівецькій єпархії постанов Священного Синоду (журнал №1 засідання від 17 березня 2011 р. та журнал №40 засідання від 20 жовтня 2012 р.) щодо обов’язковості попередньої перевірки (цензури) Редакційним комітетом Видавничого відділу Київської Патріархії богослужбової, богословської та духовно-повчальної літератури, яка видається в УПЦ Київського Патріархату, та отримання від Редакційного комітету відповідного грифу як умови публікації такої літератури.

ДОВІДКА:

Священним Синодом УПЦ Київського Патріархату (журнал №1 засідання від 17 березня 2011 р.) визначено (п. 3):

«Вся богослужбова, богословська і духовно повчальна література, яка видається в Українській Православній Церкві Київського Патріархату, повинна мати благословення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета або єпархіального архієрея і гриф Редакційного комітету.

Богослужбові книги українською мовою видаються лише з благословення Патріарха Київського і всієї Руси-України. Це стосується як перекладених українською мовою, так і новоскладених богослужбових текстів. Використання інших видань богослужбових книг українською мовою в Українській Православній Церкві Київського Патріархату не благословляється.

Не потребують перевірки Редакційного комітету богослужбові та інші видання, які до цього часу були надруковані з благословення Патріарха Київського і всієї Руси-України. Також не потребують перевірки видання, які відтворюють попередні видання, православність змісту яких не викликає сумніву і засвідчена загальним авторитетом».

Священним Синодом УПЦ Київського Патріархату (журнал №40 засідання від 20 березня 2012 р.) визначено (п. 3):

«Друк, розповсюдження та вживання богослужбової, богословської та духовно-повчальної літератури в єпархіях УПЦ Київського Патріархату з порушенням постанов Священного Синоду (журнал №1 засідання від 17 березня 2011 р. та цієї) забороняється».

Однак у Чернівецькій єпархії є випадки видання богослужбової, богословської та духовно-повчальної літератури без перевірки (цензури) Редакційного комітету Видавничого відділу Київської Патріархії та без отримання від Редакційного комітету відповідного грифу, як умови публікації такої літератури.

Цим порушуються постанови Священного Синоду.

УХВАЛИЛИ:

1. Повторно нагадати преосвященному Данилу, митрополиту Чернівецькому і Буковинському, та іншим преосвященним архієреям, у чиїх єпархіях відбувається видання богослужбової, богословської та духовно-повчальної літератури, про обов’язок суворо додержуватися постанов Священного Синоду і не надавати своє благословення на видання такої літератури без попередньої перевірки (цензури) Редакційного комітету Видавничого відділу Київської Патріархії.

2. Нагадати, що богослужбові книги в УПЦ Київського Патріархату видаються виключно з благословення Патріарха Київського і всієї України.

3. Нагадати, що друк, розповсюдження та вживання богослужбової, богословської та духовно-повчальної літератури в єпархіях УПЦ Київського Патріархату з порушенням постанов Священного Синоду (журнал №1 засідання від 17 березня 2011 р. та журнал №40 засідання від 20 березня 2012 р.) забороняється.

ЖУРНАЛ № 29

СЛУХАЛИ:

Пропозицію Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про те, що у зв’язку з вимогами чинного Законодавства України щодо надання статусу неприбутковості релігійним організаціям – внести відповідні зміни у Статути: Київської патріархії, Синодальних установ, Єпархіальних управлінь, монастирів, учбових закладів, парафій Української Православної Церкви Київського Патріархату в новій редакції.

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з вимогами чинного Законодавства України щодо надання статусу неприбутковості релігійним організаціям – внести відповідні зміни у Статути: Київської патріархії, Синодальних установ, Єпархіальних управлінь, монастирів, учбових закладів, парафій Української Православної Церкви Київського Патріархату в новій редакції.

ПАТРІАРХ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ РУСИ-УКРАЇНИ ФІЛАРЕТ

МИТРОПОЛИТ ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ І БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ ЕПІФАНІЙ

МИТРОПОЛИТ ЛЬВІВСЬКИЙ І СОКАЛЬСЬКИЙ ДИМИТРІЙ

МИТРОПОЛИТ БІЛГОРОДСЬКИЙ І ОБОЯНСЬКИЙ ІОАСАФ

МИТРОПОЛИТ ЧЕРКАСЬКИЙ І ЧИГИРИНСЬКИЙ ІОАН

АРХІЄПИСКОП ДОНЕЦЬКИЙ І МАРІУПОЛЬСЬКИЙ СЕРГІЙ

АРХІЄПИСКОП РІВНЕНСЬКИЙ І ОСТРОЗЬКИЙ ІЛАРІОН

АРХІЄПИСКОП ЧЕРНІГІВСЬКИЙ І НІЖИНСЬКИЙ ЄВСТРАТІЙ

АРХІЄПИСКОП ВИШГОРОДСЬКИЙ АГАПІТ

МИТРОПОЛИТ ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ І КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ АНТОНІЙ

МИТРОПОЛИТ ЛУЦЬКИЙ І ВОЛИНСЬКИЙ МИХАЇЛ

ЄПИСКОП ЛУГАНСЬКИЙ І СТАРОБІЛЬСЬКИЙ АФАНАСІЙ

 
 

Рекомендуємо відвідати