6 січня 2017

Різдвяне послання єпископа Харківського і Богодухівського Митрофана

“Христос — у плоті. З трепетом і радістю звеселіться!
З трепетом — з причини гріха,
з радістю — з причини надії!”

(Свт. Григорій Богослов)

Дорогі брати й сестри!

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

Минуло більше ніж 2000 років відтоді, як звершилося Різдво Христове, але Свята Церква не припиняє благовістити людству про прихід у світ Спасителя!

З народженням Христа у плоті від Діви Марії людське єство в Особі Сина Божого з’єдналося з єством Божественним. Христос став Родоначальником оновленого благодаттю людства — Новим Адамом і Відновлювачем первісного благодатного стану, притаманного людській природі до гріхопадіння.

На відміну від Єви, яка через непослух прилучилася до смерті й була вигнана з раю, Пресвята Богородиця через послух волі Божій ввела у світ Христа, Який є Життям і Світлом світові. Її утроба стала мисленим раєм, у якому розквітло Древо Життя — Христос.

У своїх натхненних гімнах Різдву Христовому Свята Церква благовістить: “Віфлеєм відкрив Едем. Прийдіть, подивимось, ми знайшли таємничу їжу, прийдіть, отримаємо з печери істинно райське!” (ікос канону на Різдво Христове).

Пришестя Христа у світ було відкрите небагатьом: лише кільком простим пастухам і царственим волхвам. У переповненому людьми Віфлеємі, який є образом цього суєтного світу, не знайшлося гідного місця для Месії. Світ не впізнав свого Спасителя. Перед Істинним Христом, Який приніс на землю Божественну правду, мир і любов, Віфлеєм зачинив міські ворота і двері своїх будинків. Богонемовляті дали притулок печера і ясла, які є образом наших душ і сердець.

2017 рік від Різдва Христового-складний для нашої країни. Україна продовжує жити у непроголошеній війні і нелегка наша ноша, бо, висловлюючись словами Ліни Костенко, «історії ж бо пишуть на столі. Ми ж – пишем кров’ю! На своїй землі…». Про війну завжди важко говорити.Немає нічого дорожчого ніж людське життя.

Чи була б війна зараз на сході, чи втратили б ми Крим, коли б українці гарно знали історію своєї держави, коли б їм довелося вивчити її під гаслом патріотизму? Чи дозволили б українці називати своїх братів бандерівцями, коли б справжня біографія Степана Бандери, його ідеали, були загальновідомими? Чи мала б такий вплив на нас російська пропаганда, коли б зі школи дітей виховували поважати рідну державу, її народ, її складну історію і культуру?
Немає більш важливого завдання, щоб донести до людей, перш за все, до молоді повні і правдиві знання про історію свого народу, його роль у світових суспільних, політичних та економічних процесах, про ціну його національних надбань та тих страшних поразок, що виникали через брак духовної єдності та взаєморозуміння. Нам необхідно розбудити пам’ять народу, зміцнити національний фундамент — основу будь-якої держави.
Та Україна сильна нація і вона це довела.Ми пройдемо через усі випробування і наша країна розквітне,як квітнуть навесні каштани,як квітнуть наші соняхи так буде процвітати наша багатостраждальна земля.

Тож будемо молитися Богонемовляті Іісусу, щоб дух Його святої любові оселився в наших серцях, знову і знову відроджуючи їх для нового благодатного життя. Нехай наші серця будуть яслами, готовими прийняти Христа, а наші добрі справи — дорогоцінними дарами, які ми завжди готові принести Йому. І нехай у ці різдвяні дні відчують нашу любов і отримають нашу допомогу всі, хто цього потребує. Нехай ця любов і добродіяння зцілять рани образ і розділень, принесуть людям радість і порозуміння. І нехай щодалі сильніше звучить благовістя ангельського хору: “Слава в вишніх Богу і на землі — мир, в людях — благовоління!”.

Сердечно вітаючи всіх вас, улюблені брати і сестри, з благословенним святом Різдва Христового та Новоліттям, прикликаю на вас благословення й щедрі милості Народженого від Приснодіви Марії Богонемовляти Христа!

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО! 

 

Різдво Христове ,                                                                                 МИТРОФАН 

2016/2017р.,                                                              єпископ Харківський  і Бгодухівський 

М.Харків 

 

 
 

Рекомендуємо відвідати