22 січня 2017

Єпископ Митрофан співслужив Святійшому Патріарху Філарету у Свято-Володимирському кафедральному соборі з нагоди його 88-ліття

23 січня 2017 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відзначає своє 88-ліття від дня народження. З цієї нагоди у Свято-Володимирському кафедральному соборі м. Києва відбулися урочисті богослужіння.

22 січня, у день Соборності України, Святійший Патріарх Філарет, у співслужінні архіпастирів і собору духовенства, звершив Божественну літургію.

Після літургії та подячного молебня від імені єпископату, духовенства і вірян Української Православної Церкви Київського Патріархату до Предстоятеля зі словом вітання звернувся Патріарший намісник, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній:

Ваша Святосте, високодостойний наш
Першоієрарше та милостивий отче!

Усі ми, які щойно на цій Божественній літургії «від одного Хліба й Чаші причащалися», «єдиними устами і єдиним серцем» підносимо свої щирі молитви до престолу небесного Владики і Господа за благоденственне і мирне життя в доброму й міцному здоров’ї нашого Предстоятеля – Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Але ці молитви підносимо не лише ми, зібрані в цьому величному Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі, і не лише сьогодні, за цією Божественною літургією. За Вас молиться в усіх храмах нашої Церкви як в Україні, так і далеко за її межами, на кожному богослужінні вся Ваша паства, поминаючи Вас як свого Предстоятеля. І цим не лише виявляють єдність Церкви, адже 34 апостольське правило каже «знати першого серед єпископів будь-якого народу і визнавати його як главу, і нічого не робити без його вказівок», а й засвідчують свою синівську любов.

У день Вашого народження дякуємо Вам за Ваше багатогранне Патріарше служіння, за Ваші ревні молитви і благоговійне звершення церковних служб, за Вашу проповідницьку та просвітницьку діяльність, за Ваш патріотизм і мужність, за Вашу перекладацьку та видавничу справу, за Ваші чуйність і милосердя. Усе це забезпечило зростання та зміцнення від гірчичного зерна до ряснолистого дерева Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Під Вашим святительським омофором Київський Патріархат вже понад 25 років бореться за утворення єдиної Помісної Православної Церкви в Україні та визнання її автокефального статусу збоку Константинопольської Матері-Церкви.

Українське церковне питання є складним, усі ми це усвідомлюємо, але в українському суспільстві, за даними соціологічних опитувань, більшість респондентів підтримують звернення Верховної Ради України до Вселенського Патріарха Варфоломія із проханням надати автокефалію Православній Церкві в Україні, висловлюються за створення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви, незалежної від інших церковних центрів за межами України, та вважають, що єдину Помісну Українську Православну Церкву повинен очолити Предстоятель УПЦ Київського Патріархату Святійший Патріарх Філарет.

Священний синод нашої Церкви для ведення діалогу щодо надання томосу Вселенського Патріарха про автокефалію Православної Церкви в Україні утворив комісію, яка, з Вашого благословення, нещодавно перебувала з офіційним візитом у резиденції Вселенського Патріарха в Стамбулі та мала спілкування з уповноваженими членами Святого і Священного синоду Константинопольського Патріархату.

Будемо молитися та сподіватися, що Господь Своїм благим промислом допоможе якнайкраще та якнайшвидше для всіх вирішити це питання.

Ваша Святосте!

Минулого року ми на високому рівні відзначили величний ювілей 50-ліття Вашого перебування на древній Київській кафедрі. Цього ж року виповниться 55 років Вашого самовідданого служіння у винограднику Божому в архієрейському сані. Усі ці роки Ви присвятили служінню Богові та людям.

Святійший владико!

У цей радісний день від Священного синоду, синодальних установ, єпископату, духовенства, чернецтва, вищих духовних навчальних закладів та всієї пастви ще раз підносимо подяку Богові за всі Його благодійства, виявлені до Вас упродовж вісімдесятьох восьми років земного життя, та бажаємо Вам і надалі мати милість в очах Божих та сповна відчувати її на собі задля блага, зміцнення й утвердження єдиної помісної Української Православної Церкви Київського Патріархату в єдиній, соборній, суверенній та незалежній Українській державі та в усьому світі.

Іс полла еті Агіотате деспота!

Митрополит Епіфаній подарував Предстоятелю просфору та букет квітів.

Після цього до присутніх з повчальним словом звернувся Святіший Патріарх Філарет.

Завершилися урочистості козацьким многоліттям на честь Святійшого Патріарха Філарета.

З нагоди свята Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату вітають архіпастирі, духовенство, численні політичні і громадські діячі, очільники і представники Церков і релігійних організацій, військовослужбовці, парафіяни, а також надходить багато вітальних адрес.

 

 
 

Рекомендуємо відвідати