15 квітня 2017

Архієрейське богослужіння у Велику суботу

15 квітня 2017 року, у Велику суботу, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан очолив Божественну літургію святителя Василія Великого у храмі святого великомученика і цілителя Пантелеймона м.Харків, вул.Танкопія, 8а.
 
Його преосвященству співслужило духовенство єпархії.
 
Божественна літургія розпочиналась з вечірньої, під час якої читалися 15 паремій із Старого Завіту, що містять пророцтва про Воскресіння Христа.
 
Після паремій і апостола, під час співу "Воскресни, Боже, суди землю, бо Ти успадкував усі народи..." у вівтарі, чорне богослужбове облачення престолу та духовенства змінилося на біле. Це - зображення події, що мироносиці рано-вранці, "ще у темряві", бачили біля гробу Христового Ангела у світлому одязі і чули від нього радісне вістку про Воскресіння.
 
З Великої Суботи починається святкування Воскресіння. Це видно і з іконописної традиції. Канонічна ікона Воскресіння Христового – це зображення Його зішестя у пекло. Звичайно, існують ікони Воскресіння, на яких зображують явлення Христа мироносицям і учням. Однак у повному розумінні іконою Воскресіння є зображення знищення смерті, коли душа Христа, поєднана з Божеством, спустилася в пекло і звільнила душі усіх, хто був там і чекав Його як Спасителя. “Смерті святкуємо умертвіння, пекла ж руйнування”, – співаємо ми в церкві. Перемога над пеклом і умертвіння смерті – в цьому і є глибинний сенс свята.
 
 
 
 

Рекомендуємо відвідати