16 квітня 2017

Преосвященний єпископ Митрофан очолив Пасхальне богослужіння

16 квітня 2017 р., в день Світлого Христового Воскресіння, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан у храмі на честь Володимирської Божої Матері м.Харкова, вул.Немишлянська, 70а  очолив урочисті святкові богослужіння.

Під час Великодньої відправи Правлячому архієрею співслужило духовенкство храму та єпархії.
 
Привітати владику Митрофана, духовенство та віруючих з Пасхою Господньою до храму також прибули єпископ-ординарій  Харківсько-Запорізької дієцезії Станіслав (Широкорадюк) та духовенство РКЦ.
 
На початку богослужіння з Єрусалимського храму Воскресіння Христового до храму був доставлений Благодатний Вогонь.
 
Розпочалась святкова відправа 15 квітня близько 23.30 год., одразу після завершення читання книги Діянь святих апостолів. Духовенство храму звершило полуношницю на середині храму перед Плащаницею, після чого вона була забрана до вівтаря і покладена на Престолі.
 
Близько опівночі, під спів стихири «Воскресіння Твоє, Христе Спасе…», навколо  храму був звершений Хресний хід, який очолив єпископ Митрофан. Процесія зупинились перед зачиненими західними дверима, де згідно Уставу належить розпочинатись Пасхальному богослужінню. Тут, після початкового виголосу утрені, багаторазово було проспівано тропар Пасхи та всі зайшли в середину храму, де богослужіння продовжилось каноном Пасхи.
 
Наприкінці утрені єпископ Митрофан виголосив огласительне Слово на Святу Пасху святителя Іоана Золотоустого.
 
Потім владика, згідно традиції, похристосувався з усіма священно- і церквонослужителями, вітаючи усіх радісним вітанням «Христос Воскрес!». Також вітало один другого і духовенство.
 
По завершенні утрені були проспівані Пасхальні часи, за якими послідувала Божественна літургія.
 
За традицією, Пасхальне Євангеліє (Ін. 1, 1-17) було прочитано різними мовами.
 
Після Євангельського читання очільник єпархії прочитав віруючим Пасхальне послання Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета преосвященним архіпастирям, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Української Православної Церкви Київського Патріархату.
 
Завершивши відправу літургії владика освятив артоси – особливі Пасхальні хліби, а також освятив яйця, паски та інші приношення вірних.
 
ХРИСТОС ВОСКРЕС!
 
.

 

 
 

Рекомендуємо відвідати