14 травня 2017

Єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан прийняв участь у засіданні Священного Синоду 13 травня 2017 року

13 травня 2017 року у Синодальній залі Київської Патріархії відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Засідання пройшло під головуванням Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Постійними членами Синоду є: митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Вишгородський Агапіт.

Для участі у роботі Синоду на 2017 рік запрошені: архієпископ Вінницький і Брацлавський Михаїл, єпископ Коломийський і Косівський Юліан, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан.

ЖУРНАЛ № 8

ЗАСІДАННЯ СВЯЩЕННОГО СИНОДУ
УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ
КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ

від 13 травня 2017 року під головуванням
Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України ФІЛАРЕТА

МАЛИ МІРКУВАННЯ:

Про підпорядкування благочиння УПЦ Київського Патріархату в Італії. 

ДОВІДКА:

Преосвященний Михаїл, митрополит Паризький, звернувся з проханням розглянути можливість звільнення його від керівництва парафіями УПЦ Київського Патріархату в Італії, об’єднаними в Італійське благочиння. 

УХВАЛИЛИ:

1. Преосвященного Михаїла, митрополита Паризького, звільнити від архіпастирського керівництва Італійським благочинням Української Православної Церкви Київського Патріархату.

2. Доручити архіпастирське керівництво Італійським благочинням Української Православної Церкви Київського Патріархату Преосвященному Іларіону, архієпископу Рівненському і Острозькому, голові Синодального управління зовнішніх церковних зв’язків.

ЖУРНАЛ № 9

СЛУХАЛИ:

Пропозицію Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про призначення вікарія Київської єпархії  

УХВАЛИЛИ:

Преосвященного архієпископа Ізяслава (Каргу) призначити архієпископом Макарівським, вікарієм Київської єпархії, звільнивши його з посади настоятеля Свято-Духівського монастиря Житомирської єпархії. 

ЖУРНАЛ № 10

СЛУХАЛИ:

Пропозицію Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, прохання Преосвященного Нестора, архієпископа Тернопільського, Кременецького і Бучацького та духовенства Тернопільської і Тернопільсько-Бучацької єпархій про об’єднання вказаних єпархій в одну.  

УХВАЛИЛИ:

1. Поширити межі діяльності Тернопільської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату на всю адміністративну територію Тернопільської області.

2. Об’єднати Тернопільсько-Бучацьку єпархію УПЦ Київського Патріархату з Тернопільською єпархією УПЦ Київського Патріархату, включити всі парафії та інші канонічні підрозділи Тернопільсько-Бучацької єпархій УПЦ Київського Патріархату до складу Тернопільської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату.

3. Визначити для архієрея керуючого Тернопільською єпархією титул «Тернопільський і Кременецький». 

4. Внести до Статуту Управління Тернопільської єпархії відповідні зміни та доповнення і подати його на реєстрацію.

ЖУРНАЛ № 11

СЛУХАЛИ:

Пропозицію Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про голову Синодального економічного управління УПЦ Київського Патріархату.  

УХВАЛИЛИ:

1. Звільнити Преосвященного Олександра, архієпископа Богуславського, вікарія Київської єпархії, з посади голови Синодального економічного управління УПЦ Київського Патріархату, подякувавши йому за труди.  

2. Призначити головою Синодального економічного управління УПЦ Київського Патріархату протоієрея Петра Ландвитовича, клірика м. Києва, настоятеля храму святого благовірного князя Ярослава Мудрого (Малої Софії) в м. Києві.

ЖУРНАЛ № 12

МАЛИ МІРКУВАННЯ:

Про деструктивну діяльність окультної пара-релігійної організації «Аллатра» 

ДОВІДКА:

Протягом останніх років в Україні виникла і почала поширювати свою діяльність окультна пара-релігійна організація «Аллатра» («АллатРа»).

Вказана організація наполягає на тому, що не є релігійною, але у своєму вченні та практичній діяльності виявляє себе саме як релігійна організація, даючи настанови з догматичних і практичних духовних питань, тлумачачи Священне Писання та релігійні тексти нехристиянських релігій для таких настанов, проводить релігійні практики, зокрема одноособову та колективну медитацію, тощо.

«Аллатра» та її послідовники надають своєму засновнику та керівнику Ігорю Михайловичу Данилову особливої релігійної ролі, вважаючи його «надзвичайною духовною істотою та пророком», одночасно і «ангелом в тілі», і «реінкарнацією» прп. Агапіта Печерського, «Утішителем Святим Духом», «Машиахом» (очікуваний месія в юдаїзмі), «Рігден Джапо» (згідно з тібетськими легендами – «цар Шамбали, за якого має відбутися битва воїнів добра проти сил зла»), «Калкі» («месією» в індуїзмі), «Майтрея» (очікуваний у майбутньому «вчитель людства» в буддизмі) і навіть «імамом Махді» («месія» в ісламі).

Джерелом вчення організації є книги, видані під іменем «Анастасія Нових», хоча є всі підстави вважати, що їхнім справжнім автором (чи головним співавтором) є І. М. Данилов. В цих книгах викладається суміш довільного тлумачення Священного Писання і настанов Православної Церкви з різними ідеями, властивими східним релігіям (індуїзм, буддизм) та окультизмові.       

Преподобному Агапіту Печерському засвоюється роль і значення «особливої духовної істоти», а не людини, що прямо суперечить вченню Православної Церкви про святих та їхнє належне шанування.

Послідовники організації «Аллатра» вводяться в оману також тим, що їхній центр діяльності знаходиться в приміщенні на території Києво-Печерської Лаври, яке надане їм в оренду монастирем Московського Патріархату. Намісник цього монастиря митрополит Павел (Лебідь) фігурує у деяких матеріалах організації. Це нібито має підтверджувати «несуперечність» вчення і діяльності організації вченню Православної Церкви.  

Архієрейський Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату, який відбувся 14 травня 1999 року, серед іншого постановив:

«14. Висловити глибоке занепокоєння з приводу проникнення у православне середовище різних окультних вчень. Ці вчення, прикриваючись своєю удаваною належністю до Православ'я, насправді не тільки не відповідають спасительному вченню святої Соборної i Апостольської Церкви, але й відкрито протиставляють себе їй. До таких вчень, зокрема, належать теософія Олени Блаватської та Її i послідовників, вчення «Живої етики» сім’ї Реріхів, вчення Ольги Асауляк, а також інші вчення та практики, засновані на нехристиянських способах спілкування з духовним світом. Маючи відомості про проникнення названих вчень у середовище вірних i навіть духовенства, звернути увагу преосвященних архипастирів та пастирів Української Православної Церкви Київського Патріархату на невідповідність вищеназваних вчень віровченню Православної Церкви i категорично заборонити їх підтримку та розповсюдження в будь-якій формі з боку вірних Київського Патріархату.

УХВАЛИЛИ:

1. Враховуючи наявні свідчення вважати організацію «Аллатра» («АллатРа») пара-релігійною, а розповсюджуване нею вчення, зокрема викладене в книгах під авторством «Анастасії Нових» – таким, що має синкретичне походження (взяте з християнських, апокрифічних, нехристиянських та окультних джерел) і суперечить вченню Православної Церкви.

2. У зв’язку з цим вважати вказану організацію та її вчення такими, що підпадають під дію Постанов Архієрейського Собору Київського Патріархату від 14 травня 1999 р. (п. 14).

Категорично заборонити в Київському Патріархаті підтримку діяльності організації «Аллатра» та розповсюдження в будь-якій формі її вчення і практик. 

ЖУРНАЛ № 13

СЛУХАЛИ:

Прохання Преосвященного Михаїла, митрополита Луцького і Волинського, про відкриття Свято-Покровського жіночого монастиря в с. Тростянець Ківерцівського району Волинської області за адресою вул. Шкільна, 3.

УХВАЛИЛИ:

Благословити відкриття Свято-Покровського жіночого монастиря в с. Тростянець Ківерцівського району Волинської області за адресою вул. Шкільна, 3.

ЖУРНАЛ № 14

СЛУХАЛИ:

Прохання Преосвященного Михаїла, митрополита Луцького і Волинського, про відкриття Луцького Хресто-Воздвиженського Братського чоловічого монастиря в м. Луцьк за адресою вул. Йова Конзелевича, 5.

УХВАЛИЛИ:

Благословити відкриття Луцького Хресто-Воздвиженського Братського чоловічого монастиря в м. Луцьк за адресою вул. Йова Конзелевича, 5.

ЖУРНАЛ № 15

СЛУХАЛИ:

Прохання Преосвященного Матфея, єпископа Володимир-Волинського і Турійського, про призначення ігумені Анни (Кулінець) настоятелькою жіночого монастиря Різдва Христового м. Володимир-Волинський Володимир-Волинської єпархії.

УХВАЛИЛИ:

Благословити призначення ігумені Анни (Кулінець) настоятелькою жіночого монастиря Різдва Христового м. Володимир-Волинський Володимир-Волинської єпархії.

ЖУРНАЛ № 16

СЛУХАЛИ:

Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про відзначення у 2017 р. Дня Хрещення Київської Руси-України.

ДОВІДКА:

Починаючи з 2008 р., коли відзначалося 1020-ліття Хрещення Київської Руси-України, святкування, присвячені Хрещенню нашого народу святим рівноапостольним князем Володимиром у 988 р., набули загальноукраїнського характеру. Указом Президента України День Хрещення Київської Руси внесений до переліку святкових днів і відзначається 28 липня – в день церковної пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира.

УХВАЛИЛИ:

1. З нагоди відзначення Дня Хрещення Київської Руси-України провести у м. Києві 27 і 28 липня 2017 р. загальноцерковні заходи, присвячені цьому святу, а саме – богослужіння 27 та 28 липня 2017 р. у Володимирському кафедральному соборі м. Києва та Хресний хід від Володимирського кафедрального собору до пам’ятника святому рівноапостольному великому князю Київському Володимиру, де завершити святкування молебнем.

2. Доручити єпархіальним архієреям забезпечити участь у цих святкових заходах представників духовенства та мирян ввірених їм єпархій.

3. Повідомити про час і місце проведення святкових заходів органи влади м. Києва та правоохоронні органи, звернутися до них з проханням про забезпечення, відповідно до законодавства, громадського порядку під час проведення церковних святкових заходів 27 та 28 липня 2017 р. в м. Києві.

ЖУРНАЛ № 17

МАЛИ МІРКУВАННЯ:

Про організацію церковного управління парафій Української Православної Церкви Київського Патріархату в Європі.

ДОВІДКА:

В складі УПЦ Київського Патріархату в Європі станом на 13 травня 2017 р. утворено 44 парафії: Нідерланди – 2, Угорщина – 1, Італія – 8, Франція – 6, Швеція – 5, Німеччина – 6, Іспанія – 3, Португалія – 5, Чехія – 1, Великобританія – 1, Литва – 1, Фінляндія – 1, Австрія – 1, Словенія – 1, Греція – 1, Швейцарія – 1.

У Франції діє єпархія на чолі з Преосвященним Михаїлом, митрополитом Паризьким. Інші парафії перебувають в архіпастирському керівництві Преосвященного Іларіона, архієпископа Рівненського і Острозького, голови Синодального управління зовнішніх церковних зв’язків.

УХВАЛИЛИ:

1. Утворити Європейський Екзархат Української Православної Церкви Київського Патріархату.

2. Включити до складу Європейського Екзархату Української Православної Церкви Київського Патріархату Паризьку єпархію та парафії УПЦ Київського Патріархату в країнах Європейського Союзу та у Швейцарській Конфедерації.

3. Призначити виконуючим обов’язки Екзарха Європи Преосвященного Іларіона, архієпископа Рівненського і Острозького, голову Синодального управління зовнішніх церковних зв’язків.

ЖУРНАЛ № 18

МАЛИ МІРКУВАННЯ:

Про організацію церковного управління парафій Української Православної Церкви Київського Патріархату в Російській Федерації.

УХВАЛИЛИ:

1. Утворити на території Російської Федерації (в межах міжнародно визнаних кордонів)  Російський Екзархат Української Православної Церкви Київського Патріархату.

2. Включити до складу Російського Екзархату Української Православної Церкви Київського Патріархату Білгородську та Богородську єпархії УПЦ Київського Патріархату в Російській Федерації.

3. Призначити Екзархом Всеросійським, керуючим Російського Екзархату Української Православної Церкви Київського Патріархату Преосвященного Іоасафа, митрополита Білгородського і Обоянського.

ЖУРНАЛ № 19

СЛУХАЛИ:

Рапорт преосвященного Федора, архієпископа Полтавського і Кременчуцького, про діяльність забороненого в священнослужінні заштатного клірика Полтавської єпархії ієрея Валерія Володимировича Тітенка.

ДОВІДКА:

Ієрей Валерій Володимирович Тітенко був рукоположений на священика архієпископом Житомирським і Овруцьким Ізяславом 25 липня 2006 р. Того ж року згідно прохання був прийнятий до кліру Полтавської єпархії та направлений на практику до Свято-Покровської парафії          м. Полтави, яку самовільно залишив. Так само самовільно залишив служіння у двох наступних парафіях Полтавської єпархії, куди був направлений.

За порушення священичої присяги та самовільне залишення місця служіння був заборонений у священнослужінні. Звернувся з покаянням та проханням про зняття заборони, але згодом за порушення церковної дисципліни знову на певний термін був заборонений у священнослужінні. Після завершення терміну заборони був звільнений за штат Полтавської єпархії як не здатний до здійснення парафіяльного служіння.

Під час подій Революції Гідності у м. Полтаві брав участь у громадських акціях, проте на ієрея Валерія Тітенка неодноразово надходили скарги, в тому числі письмові,  щодо його грубої, неетичної поведінки (образи, лайка, тощо). Керуючий єпархією неодноразово закликав ієрея В. Тітенка до виправлення, але зазначені порушення все одно повторювалися.

З початком російської агресії проти України ієрей          В. Тітенко включився у волонтерський рух, проте і ця його діяльність стала приводом до спокуси – на відеозапис було зафіксовано, як він на місцевому ринку намагався продати військові каски.

Без благословення керуючого єпархією відбув в зону АТО для капеланського служіння, від якого був відсторонений за зловживання алкоголем та неетичну поведінку. Наявні фотографії, на яких ієрей В. Тітенко зображений під час застосування летальної зброї, що для священнослужителів заборонене канонічними правилами.

На даний час ієрей В. Тітенко фактичний зв’язок з Полтавською єпархією втратив, не відвідує храм навіть у святкові дні, однак самовільно представляється капеланом УПЦ Київського Патріархату, заштатним священиком кафедрального Успенського собору (яким ніколи не був), у цій якості бере участь у громадських заходах, дає інтерв’ю, тощо, чим вносить спокусу серед віруючих та в суспільстві.

Ієрей Валерій Володимирович Тітенко архієпископом Полтавським і Кременчуцьким Федором заборонений у священнослужінні. 

УХВАЛИЛИ:

На підставі наведених свідчень, відповідно до 25 Апостольського правила, яке зазначає «Єпископ, або пресвітер, або диякон, в блудодіянні, або у клятвопорушенні, або в крадіжках викритий, нехай буде вивержений від священного чину»; 42 Апостольського правила, яке зазначає «Єпископ, або пресвітер, або диякон, грі та пияцтву відданий, або нехай перестане, або нехай буде вивержений»; враховуючи численні факти спокусливої поведінки, засвідчену багатьма повторними порушеннями вперті не бажання виправитися та нерозкаяність, за порушення канонічних правил, священичої присяги і лжесвідчення – заштатного клірика Полтавської єпархії ієрея Валерія Володимировича Тітенка позбавити сану священика.

ЖУРНАЛ № 20

СЛУХАЛИ:

Повідомлення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про благодійну і волонтерську діяльність в Українській Православній Церкві Київського Патріархату.

УХВАЛИЛИ:

1. Від імені Української Православної Церкви Київського Патріархату висловити глибоку вдячність українцям Діаспори зі Сполучених Штатів Америки, Канади, країн Європи та інших країн, а також іноземцям за фінансову і матеріальну підтримку капеланського служіння, благодійної та милосердницької діяльності УПЦ Київського Патріархату.

2. Так само висловити глибоку вдячність всім громадянам України, які, не зважаючи на важкі зовнішні обставини, продовжують волонтерську діяльність, надають матеріальну і фінансову допомогу Збройним Силам та іншим військовим формуванням України, допомагають біженцям і вимушеним переселенцям, постраждалим від російської агресії на Донбасі.

3. Закликати всіх, для кого це є можливим, продовжувати благодійну і милосердницьку діяльність, спрямовану на підтримку Збройних Сил та інших військових формувань України, капеланського служіння в них, на допомогу біженцям і вимушеним переселенцям, постраждалим від російської агресії на Донбасі і всім, хто нагально потребує допомоги та підтримки. Нехай Всемилостивий Господь сторицею воздасть кожному, хто бере участь у цих добрих справах.

ПАТРІАРХ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ РУСИ-УКРАЇНИ ФІЛАРЕТ

МИТРОПОЛИТ ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ І БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ ЕПІФАНІЙ

МИТРОПОЛИТ ЛЬВІВСЬКИЙ І СОКАЛЬСЬКИЙ ДИМИТРІЙ

МИТРОПОЛИТ БІЛГОРОДСЬКИЙ І ОБОЯНСЬКИЙ ІОАСАФ

МИТРОПОЛИТ ЧЕРКАСЬКИЙ І ЧИГИРИНСЬКИЙ ІОАН

АРХІЄПИСКОП ДОНЕЦЬКИЙ І МАРІУПОЛЬСЬКИЙ СЕРГІЙ

АРХІЄПИСКОП РІВНЕНСЬКИЙ І ОСТРОЗЬКИЙ ІЛАРІОН

АРХІЄПИСКОП ЧЕРНІГІВСЬКИЙ І НІЖИНСЬКИЙ ЄВСТРАТІЙ

АРХІЄПИСКОП ВИШГОРОДСЬКИЙ АГАПІТ

АРХІЄПИСКОП ВІННИЦЬКИЙ І БРАЦЛАВСЬКИЙ МИХАЇЛ

ЄПИСКОП КОЛОМИЙСЬКИЙ І КОСІВСЬКИЙ ЮЛІАН

ЄПИСКОП ХАРКІВСЬКИЙ І БОГОДУХІВСЬКИЙ МИТРОФАН

 
 

Рекомендуємо відвідати