17 вересня 2017

Єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан взяв участь у заходах, присвячених 78-мій річниці радянської агресії проти Польщі

16 вересня 2017 року єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан взяв участь у заході на Україно-польському меморіалі жертвам тоталітаризму в Лісопарку м.Харкова.

Квіти до меморіалу також поклали: генеральний консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський, представники керівництва облдержадміністрації, обласної та міської рад, православного і католицького духовенства, громадських організацій.

Під час церемонії владика Митрофан відслужив поминальну панахиду в пам'ять про жертви політичних репресій. Учасники мітингу поклали квіти до меморіалу з української та польської сторін, вшанували пам'ять жертв хвилиною мовчання.

Довідка:17 вересня 1939 року, порушивши польсько-радянський пакт про ненапад, Червона Армія ввійшла на територію Республіки Польща. Таким чином, радянська агресія реалізувала положення, викладені в секретному протоколі Гітлера зі Сталіним, які стосувалися розділу територій або ж переходу до радянської зони впливу Польщі та інших суверенних держав Центрально-Східної Європи: Литви, Латвії, Естонії, Фінляндії та Румунії.

Без оголошення війни радянські війська перетнули Східний кордон Польщі по всій його протяжності. Цей напад порушував польсько-радянський пакт про ненапад від 1932 року, та інші угоди, укладені урядами обох країн; уряд СРСР пояснював це фактичною ліквідацією Польської Держави та відсутність в ній верховної влади.
 
Червона армія зіштовхнулася з опором Польської армії та Корпусом охорони прикордонних територій, хоча Директивою головнокомандувача солдатам було рекомендовано уникати бойових дій та відступати до Угорщини та Румунії, за винятком прямого нападу та спроби роззброєння червоноармійцями. До кінця вересня 1939 року солдати Червоної Армії захопили Східні землі Другої Речі Посполитої.
 
Одним із наслідків радянської агресії було захоплення 200 тис. польських полонених. Наступні роки радянської окупації протягом  Другої світової війни були періодом переслідування поляків. Громадяни Другої Речі Посполитої були змушені прийняти радянське громадянство. Вглиб СРСР депортовано сотні тисяч поляків, котрі жили на територіях, окупованих Червоною Армією. Радянська влада мала на меті змінити соціальні структури Східних земель Другої Речі Посполитої з одночасним залученням дешевої робочої сили. У 1940 році радянські війська приступили до знищення польських еліт: понад 20 тисяч поляків страчено під час масових розстрілів в Катині, Харкові та Твері.
 
 
 

Рекомендуємо відвідати