30 вересня 2017

Єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан взяв участь в святкуванні Дня Українського Козацтва

30 вересня 2017 року, на запрошення Верховного отамана м.Змієва Тягунова Г.С., єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан взяв участь в святкуванні Дня Українського Козацтва.
Владика Митрофан привітав усіх зі святом та відзначив Благословенними грамотами "За утвердження Українського Православ'я на Харківщині".
​Під час урочистостей, високою козацькою нагородою був відзначений і сам єпископ. Його преосвященству вручили Почесну Грамоту.
Заходи відбулись на південній околиці курорту Коробові хутора де знаходиться 60-метрова гора, на яку веде крута стежка.
 Також до нашого часу збереглися залишки Свято-Миколаївського монастиря, який запорізькі козаки заснували в 1648 році і який був на Україні останнім центром волелюбного козацтва. Як свідчить переказ, під його стінами боровся кошовий отаман Іван Сірко з татарами. Запорізькі козаки ховалися в цьому монастирі від переслідування влади. Після того, як Запорізька січ була ліквідована, ще багато колишніх козаків залишалося серед ченців Зміївського монастиря. Монастир мав величезні земельні угіддя і свій промисел, ченці вели великі торгові операції. Монахів звинуватили в розбійній поведінці, щоб закрити монастир, а потім його ліквідували.
 
При оточенні монастиря царськими військами, козаки, одягнені в Чернецькі ряси, проривалися через ряди солдатів і кидалися в річку з гори. Так з’явилася Козача гора. На горі було встановлено пам’ятний хрест.

Біля підніжжя хреста,владика відслужив поминальну панахиду за загиблими козаками а також в молитві помянув і всіх загиблих воїнів АТО.

 
 

Рекомендуємо відвідати