3 листопада 2017

У Харкові вшанували пам’ять жертв Великого терору 1937-1938 років

03 листопада 2017 року єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан взяв участь у покладанні квітів на Меморіалі жертвам тоталітаризму в П’ятихатках, де відслужив Панахиду за загиблими.
 
Разом із керівництвом області пам’ять людей, що стали жертвами масових політичних репресій, вшанувало духівництво Харківської єпархії, учасники АТО та представники громадськості, в тому числі голова Харківської обласної ради борців антифашистського опору, колишніх в'язнів фашистських концтаборів Ігор Малицький.
 
У 2017 році відзначаються 80-ті роковини початку Великого терору – масштабної кампанії репресій, яку було розгорнуто в 1937-1938 роках з ініціативи керівництва СРСР і особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних та потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти. Одними з перших жертв терору в нашій країні стали письменники та діячі мистецтва, які згодом увійшли в українську історію як представники «розстріляного відродження». Серед них – ті, що жили в печально звісному харківському будинку «Слово». Так, рівно 80 років тому – 3 листопада 1937 року - в урочищі Сандармох у Карелії було розстріляно 265 політичних в’язнів, серед них - Микола Куліш, Лесь Курбас, Валер’ян Підмогильний…
 
Меморіал жертвам тоталітаризму в Харкові створено на місці масових розстрілів та поховань жертв Великого терору. Тут встановлено стели з іменами розстріляних НКВС у 1938-1940 роках українців і польських офіцерів.
 
 
 
 

Рекомендуємо відвідати