22 листопада 2017

Єпископ Митрофан співслужив Святійшому Патріарху Філарету в день Храмового свята Михайлівського Золотоверхого монастиря

21 листопада 2017 р. Православна Церква відзначає Собор архістратига Божого Михаїла та всіх Небесних Сил безплотних. З нагоди престольного свята Михайлівської Золотоверхої обителі Священноархімандрит монастиря Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив урочисті богослужіння.
 
20 листопада 2017 р., ввечері, було звершене Всенічне бдіння з літією.

В сам день свята, 21 листопада 2017 р., Патріарх Філарет очолив святкову Божественну Літургію. Його Святості співслужили: Патріарший намісник, митрополит Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Епіфаній, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря архієпископ Вишгородський Агапіт, архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, єпископ Кропивницький і Голованівський Марк, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій, єпископ Васильківський Лаврентій, єпископ Іоан (Швець), єпископ Адріан (Кулик).

Окрім єпископату на престольне свято Золотоверхого монастиря зібралося численне духовенство: намісник Свято-Феодосійського монастиря м. Києва архімандрит Макарій (Папіш), настоятель столичного храму ікони Божої Матері "Живоносне Джерело" прот. Валерій Семанцо, настоятель столичного храму Свт. Миколая Чудотворця (Притиски) прот. Олег Маланяк, настоятель Малої (Теплої) Софії прот. Петро Ландвитович, настоятель Свято-Покровського храму на Солом'янці, Перший проректор КПБА прот. Олександр Трофимлюк, настоятель Свято-Миколаївського храму на Татарці прот. Тарас Мельник, намісник Манявського Хресто-Воздвиженського монастиря ігумен Феогност (Бодоряк), намісник Свято-Миколаївського Богуславського монастиря ігумен Арсеній (Пожарний), братія Михайлівського Золотоверхого монастиря, духовенство трапезного храму Св. ап. і єв. Іоана Богослова, викладачі КПБА у священному сані та інші запрошені священики.

Собор був наповнений богомольцями. Службу прикрасили чудовим співом архієрейський і кліросний хори.

На запричасному зі словами проповіді до усіх присутніх звернувся насельник монастиря ієромонах Михаїл (Карнаух).

Наприкінці літургії Святійший Владика привітав братію та парафіян Золотоверхої обителі зі святом архістратига Божого Михаїла та всіх небесних сил:

"Дорогі браття і сестри! Вітаю вас із храмовим святом Михайлівського Золотоверхого монастиря в честь святого архістратига Божого Михаїла. Ми дякуємо Богові, що Господь посилає Своїх служителів, ангелів, для того, щоб вони служили спасінню людського роду.

Ми повинні бути переконані, що Господь не залишає своє творіння, не залишає людський рід і посилає своїх слуг для того, щоб вони служили людському родові і ангелів, і архангелів, і херувимів, і серафимів, і навіть природу безсловесну й те Він направляє на благо людського роду. Яким чином? Дощ, тепло, сонце – це творіння Боже, але безсловесне, а служить людському роду. Так ось ми повинні насамперед дякувати Богу, що Він посилає Своїх служителів для нашого спасіння і ми бачимо це на своєму власному досвіді" – сказав Патріарх Філарет.

Також Предстоятель Київського Патріархату наголосив на необхідності збереження української держави та утворення єдиної Помісної Православної Церкви: "Що нам потрібно в даний час? Нам потрібні дві речі: зберегти українську державу і щоб в цій державі була одна Помісна Православна Церква. І тому ми звертаємося до Бога, щоб Господь за молитвами архістратига Божого Михаїла дарував те, що нам потрібно. І це нам потрібно не тільки для земного життя, але це нам потрібно і для вічного блаженного життя. Чому? Бо якщо ми будемо свобідними, матимемо свою державу, матимемо свою Церкву, то й держава і Церква буде служити людям. Церква буде служити спасінню українського народу, тому вона й буде виконувати свою місію, якщо вона буде вести народ до вічного, блаженного життя, очищати гріхи, говорити правду і не тільки говорити правду, а й жити за правдою, бо правду можна говорити, а за правдою не жити як ми часто бачимо: говорять красиво, а діла лукаві" – сказав Патріарх.

Урочисте богослужіння завершилося хресною ходою навколо Золотоверхого собору, читанням Євангелія та молитви до архістратига Божого Михаїла,  а також многоголосим козацьким многоліттям за Україну, за її волю, за народ.

 

 
 

Рекомендуємо відвідати