28 липня 2018

Віряни з Харківщини відзначили у столиці 1030-ту річницю хрещення Руси-України

27 – 28 липня 2018 року Преосвященнійший Митрофан єпископ Харківський і Богодухівський разом з духовенством та паствою Харківської єпархії взяв участь у наймасштабнішій Хресній ході в історії незалежної України, присвяченій 1030-тій річниці хрещення Руси-України.

Урочисті святкування розпочалися напередодні, 27 липня увечері, Всенічним бдінням у Володимирському кафедральному соборі столиці.

Сам день відзначення 1030-ліття Хрещення Руси-України розпочався з урочистої Божественної літургії у Володимирському кафедральному соборі, яку очолив Святійший Патріарх Філарет.

Предстоятелю співслужив єпископат Київського Патріархату, представники Чорногорської Православної Церкви та численне духовенство з усієї України та закордону. Цього святкового дня у кафедральному соборі молилася й надзвичайно велика кількість вірян. Все церковне подвір’я було наповнене вірянами, які мали можливість чути і бачити богослужіння завдяки великому екрану та гучномовцям, які були встановлені на церковному подвір'ї.

Після завершення Божественної літургії, під дзвони Володимирського собору, в напрямку до пам’ятника святому князю Володимиру розпочався Хресний хід.

У Хресному ході взяли участь Президент України Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко, представники Уряду, архіпастирі, багатотисячне духовенство, віряни, воїни та ветерани АТО, волонтери, відомі політичні й громадські діячі, представники культури, науки та освіти, пересічні українці.

Слід відзначити, що вперше, разом з духовенством і вірянами Київського Патріархату у Хресному ході вулицями Києва йшли архієреї та духовенство Української Автокефальної Православної Церкви на чолі з Предстоятелем УАПЦ Блаженнійшим митрополитом Макарієм.

Біля пам’ятника святому князю Володимиру Патріарх Філарет очолив молебень за Україну та Українську Помісну Православну Церкву. 

Після молитви Предстоятель привітав всіх присутніх з 1030-літтям Хрещення Київської Руси-України та звернувся з першосвятительським словом.

Богослужіння завершилося многоліттям Патріарху, ієрархам, Україні, Президенту, владі та війську і всьому українському народу. 

 

 
 

Рекомендуємо відвідати