13 жовтня 2018

Брифінг Святійшого Патріарха Філарета для представників ЗМІ

11 жовтня 2018 року Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет скликав брифінг.

Повний текст виступу:

Архієпископ Євстратій: Шановні панове журналісти, Святійший Патріарх зараз звернеться до вас зі своєю промовою, а потім можна буде поставити запитання.

Патріарх Філарет: Дорогі друзі, як ви знаєте, сьогодні і вчора відбувалося засідання Священного Синоду Константинопольського Патріархату на чолі з Вселенським Патріархом Варфоломієм, на якому розглядалося наше українське питання. Як ви знаєте, що головним питанням для нас є створення в Україні єдиної Помісної Автокефальної, незалежної від Москви, Української Церкви. Але для того, щоб створити цю єдину Церкву потрібно об’єднатися трьом Церквам в одну Церкву. Для того, щоб об’єднатися треба виконати деякі дуже важливі речі. Що мається на увазі? Мається на увазі анафема, яку наклали на мене архієрейський Собор Російської Православної Церкви за те, що ми законно на Помісному Соборі висловили бажання мати в Україні Автокефальну Церкву, незалежну від Москви. На тій підставі, що Україна стала незалежною державою. Так ось за це була накладена на мене анафема. І для того, щоб визнати єпископат, який був рукоположений мною після накладення цієї анафеми, дійсним єпископат, треба було зробити недійсною ту анафему, політичну анафему, яку на мене наклали.

Я не один раз звертався до Вселенського Патріарха з цим проханням, визнати цю анафему недійсною і ось тепер прийшов час, коли Священний Синод якраз відновив, як сказано в рішенні, і мою діяльність, і діяльність єпископів, і діяльність віруючих. Що мається на увазі? Тобто Таїнства, які ми звершували визнаються дійсними Таїнствами, не тільки після цього рішення, але й протягом всіх років, коли ми звершували хіротонії, звершували Таїнства і хрещення та інші. І тепер це рішення про недійсність цих всіх заборон дає нам можливість об’єднатися з архієреями Московського Патріархату, які захочуть і об’єднатися з Автокефальною Церквою.

Щодо митрополита Макарія цей же Синод Константинопольського Патріархату прийняв таке ж саме рішення. Тобто тепер ми, архієреї всіх трьох Церков, є законними, канонічними, благодатними, і тепер можемо при нашій добрій волі об’єднатися в одну Українську Православну Церкву, яка буде потім визнана Вселенським Патріархом і не тільки Вселенським Патріархом. Але Томос про Автокефалію Української Церкви ми отримаємо від Вселенського Патріарха. Чому від Вселенського Патріарха? Тому що Архієрейський Собор Констанстантинопольського Патріархату в цьому році, місяцем раніше, прийняв постанову, в якій сказано, що Україна є канонічною територією Константинопольського Патріарха. Так ось на підставі, що це його територія, а не Московського Патріарха, Вселенський Патріарх і далі буде працювати над цим питанням, тобто найближчим часом ми по-перше об’єднаємося, по-друге отримаємо Томос про Автокефалію Української Церкви вже єдиної Української Церкви, яка увійде в молитовне єднання з іншими Помісними Православними Церквами.

Створення в Україні єдиної Української Православної Церкви не означає, що на нашій українській території не може існувати інша Церква, мається на увазі Російська Церква. Ті українські єпархії, які не приєднаються до єдиної Української Православної Церкви, не будуть мати право називатися Українською Церквою, а право на існування будуть мати, при чому рівне право з українською Церквою, тільки називатися буде Російська Церква, а не Українська.

Тому ми продовжуємо молитися, щоб Господь й надалі надихав і Вселенського Патріарха Варфоломія, і нашого Президента, і Верховну Раду довести цю справу до завершення. Ми як вірили, ще 25 років тому, що в Україні буде одна автокефальна Православна Церква і зараз ми до цього підходимо, так само віримо, що буде і завершено, тому що з нами Бог.

Архієпископ Євстратій: Хотів би також звернути увагу, що буквально кілька хвилин тому завершився брифінг у Константинопольському Патрархаті. Митрополит Гальський Еммануїл оголосив заяву за підсумками роботи Синоду, текст опубліковано на офіційному сайті також англійською мовою текст, щойно я опублікував на сторінці в себе в Фейсбук і далі він буде офіційно опублікований і перекладений, тому будь ласка звертайтесь також і до цих офіційних заяв.

1+1

Чи є на даний момент у Вас єдність з митрополитом Макарієм? Як довго буде тривати процес об’єднання Церков? Чи він не розтягнеться на тривалий час? Чи правильно ми зрозуміли, що після об'єднання, ми отримаємо Томос? З огляду на заяви, які ми сьогодні почули…

Патріарх Філарет:

Я думаю, що цей процес об'єднання буде дуже швидким. Ми домовимось, коли ми скличемо цей Собор. Я так планую, що ми скличемо його найближчим часом. Це буде архієрейський Собор, у якому приймуть участь архієреї Київського Патріархату, архієреї Автокефальної Церкви на чолі з митрополитом Макарієм і архієреї Московського Патріархату, які захочуть. Це буде об'єднавчий Собор, який обере вже спільного Предстоятеля – Патріарха. А вже далі, після цього, буде рішення Вселенського Патріарха про надання Томосу про автокефалію Української Церкви. А після того, коли ми вже отримаємо Томос і ввійдемо у молитовне єднання з іншими Помісними Церквами, буде продовжуватись процес об'єднання з єпархіями, парафіями і монастирями Московського Патріархату.

Associated Press:

Нет ли опасения, что теперешняя ситуация вызовет очередной виток противостояния в Украине?

Патріарх Філарет:

Москва хоче, щоб було протистояння. Ми, українці, не хочемо, щоб було протистояння, бо не хочемо давати приводу для втучання із-зовні в наші українські справи. Ми довго терпіли і можемо ще потерпіти деякий час. Але об’єднання буде проходити виключно на добровільних началах, без всякого насилля. Нам не потрібні ні архієреї, ні духовенство, яке всередині Української Церкви буде бунтувати. Ми хочемо, щоб Українська Православна Церква була єдина не тільки зовнішньо, а духом була єдина, щоб вона служила українському народу, захищала українську державу від зовнішніх ворогів, але не давала приводу для зовнішнього втручання.

ЗМІ: Чи треба виконати якісь додаткові умови, щоб відбувся об’єднавчий Собор?

Більше суттєвих умов для скликання Собору немає. Тобто, це вже наша добра воля – єпископату Київського Патріархату, Автокефальної Церкви і УПЦ Московського Патріархату. Хто захоче – буде мати участь у об’єднавчому Соборі, а хто не захоче, той не буде у цій єдиній Українській Православній Церкві.

ЗМІ: Як Ви ставитесь до того, що після зняття анафеми, Ви тепер митрополитом будете називатись?

Я був Патріархом, є і буду!

ЗМІ: Ваша Святосте, а попередня дата об‘єднавчого Cобору Вам відома?

Ми ще про це не говорили.

Associated Press: Сколько иерархов Московского Патриархата готовы взять участие в Соборе?

Вони тримають це у таємниці. Ми не знаємо скільки їх. Можливо десять, а можливо і більше десяти. Це зараз, на початку. А потім, я думаю, що будуть приєднуватися десятки.

Архієпископ Євстратій:

Дякуємо Вам за увагу. Спасибі. Будь-ласка, стежте за новинами. Всім бажаємо доброго вечора і вітаємо всіх з цим великим і важливим днем.

Прес-центр Київської Патріархії

 
 

Рекомендуємо відвідати