24 листопада 2018

На Харківщині скорботною ходою вшанували пам’ять жертв Голодомору та відкрили Музей тих часів

Єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан взяв участь в церемонії вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років, яка відбулася на Меморіальному комплексі у Дергачівському районі та у відкритті Музею пам’яті жертв голодоморів.

Також в урочистому заході на Меморіальному комплексі пам’яті жертв голодомору в Україні взяли участь представники керівництва Харківської області, силових структур регіону, військові, духовенство та громадськість.

Квіти та лампадки з палаючими свічками до підніжжя пам'ятника жертвам Голодомору 1932 - 1933 років поклали до Пам’ятного знаку – скульптурної композиції, присвяченої пам’яті жертв Голодомору в Україні та взяли участь у відкритті Музею пам’яті жертв голодоморів.

В музеї розміщено близько 60 автентичних експонатів, є свідчення очевидців голодоморів та справжні особові справи тих подій. Музейні експонати підписані як українською, так і англійською мовами, що дозволяє йому приймати й іноземних гостей.

Серед експонатів музею є одяг, предмети побуту, фотографії жертв голодоморів, що були передані їхніми нащадками. Під час першої екскурсії були оприлюднені факти збройних повстань селян Харківщини проти експропріаторів зерна.

За відомостями організаторів музею, навесні 1932 року в Україні щодня помирало до 25 тисяч громадян. У той же час радянська влада запровадила кримінальну відповідальність за виявлення у селян харчів навіть для дітей, починаючи від дев’ятирічного віку.

Крім цього, в експозиції представлений щоденник учительки з Харківської області Олександри Радченко про Голодомор 1932-1933 років. Цей щоденник у сорокових роках виявили працівники НКВС, після чого Радченко була засуджена до 10 років в’язниці «за антирадянську агітацію».

Також в музеї представлені факти допомоги міжнародних організацій в подоланні голоду в Україні. Насамкінець екскурсії відвідувачам показали короткий документальний фільм спогадів очевидців голодоморів. Владика Митрофан відслужив панахиду в пам’ять про загиблих та освятив Музей пам’яті жертв голодоморів .

 

 
 

Рекомендуємо відвідати