31 грудня 2018

Архієрейське богослужіння у неділю 31-шу після П'ятидесятниці

30 грудня 2018 року, у неділю святих Праотців, 31-шу після П'ятидесятниці, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан звершив Божественну літургію в храмі святого великомученика і цілителя Пантелеймона м. Харкова, вул. Танкопія, 8 А.

Його преосвященству співслужили: настоятель храму протоієрей Григорій Стасюк та духовенство єпархії.

В неділю святих Праотців Православна Церква вшановує пам’ять всіх родоначальників народу Божого від Адама до Йосифа Обручника. Разом з ними згадуються ті, хто проповідував Христа – святі пророки від Самуїла до Захарії та Іоана Хрестителя, а також всі Старозавітні праведники, що були виправдані вірою в прийдешнього Месію. Особливо в службі цього дня оспівуються благочестиві юнаки (отроки) – Ананія, Азарія та Мисаїл, які вірою погасили силу вогню і перебували посеред нього неначе в холоді, радіючи, будучи зрошеними Духом Святим. Цим вони таємничо прообразували Пресвяту Трійцю і Втілення Христове від Діви, яка і по Різдві залишилася Дівою. З цими святими отроками згадується і пророк Даниїл, який бачив Христа, що йшов як суддя усіх народів, і Діву, що таємничо народила Його.

Звершуючи пам’ять святих Праотців Православна Церква тим самим навчає нас, щоб в очікуванні великого і світлоносного дня Різдва Христового ми роздумували про віру та життя святих і, наслідуючи їх, готували себе, за їхнім прикладом до достойної зустрічі Того, Хто йде з Небес – Господа. Щоб прикрашали свою душу чеснотами і завчасно були готові у славний день Різдва нашого Спасителя достойно зустріти Його зі світильниками віри та з єлеєм добрих справ, з твердою надією на Життя вічне, зі світлим і радісним лицем чистоти й непорочності.
Завершилось богослужіння уставним многоліттям.

 

 
 

Рекомендуємо відвідати