10 березня 2019

Єпископ Митрофан як випускник, взяв участь в урочистостях з нагоди 25-ліття філософсько-теологічного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича

5 березня 2019 року, керуючий Харківською Єпархією, Преосвященний Єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, в місті Чернівці, взяв участь в урочистостях з нагоди 25-ліття відновлення філософсько-теологічного факультету Чернівецького Національного Університету ім. Ю. Федьковича.

Урочистості розпочались Божественною Літургією в університетському Храмі Трьох Святителів, яку очолив Архієпископ Тернопільський та Кременецький Нестор у співслужінні: Архієпископа Чернівецького і Хотинського Германа, Єпископа Коломийського і Косівського Юліана, Єпископа Харківського і Богодухівського Митрофана, Єпископа Житомирського і Овручського Паїсія, Єпископа Боярського Геронтія, викладачів, студентів та випускників факультету.

Також за богослужінням молився Митрополит Чернівецький і Буковинський Данило.

Після відпусту зі словом проповіді до присутніх звернувся Архієпископ Нестор, який привітав керівництво, викладачів та студентів факультету із Ювілеєм.

Опісля урочистості продовжились у Мармуровому залі університету.
Тут святковий захід розпочався молитвою «Отче наш» та спільним виконанням Державного Гімну України.

Далі з доповіддю виступив декан філософсько-теологічного факультету, доктор історичних наук, професор, академік Академії наук вищої освіти в Україні, член-кореспондент Національної Академії педагогічних наук України, заслужений працівник освіти України – Балух Василь Олексійович.

Після цього слово мали: виконуючий обов’язки ректора Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, доктор фізико-математичних наук, професор, академік наук вищої школи України, заслужений діяч науки і техніки України – Ангельський Олег В’ячеславович; Голова Чернівецької обласної ради Мунтян Іван Михайлович; Народний Депутат України Шкрум Альона Іванівна; заступник голови Чернівецької облдержадміністрації Павлюк Михайло Вікторович; директор Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації – Палійчук Оксана Михайлівна.

Далі відбулось нагородження почесних гостей, кращих викладачів та студентів Грамотами та Подяками. Також Преосвященного Владику Митрофана було нагороджено Почесною Грамотою з нагоди 25-ліття відновлення філософсько-теологічного факультету..

Особливим навчальним закладом є ЧНУ зі своїм знаменитим філософсько-теологічним факультетом.

Історично склалося так, що наша Держава і Православна Церква в різні часи терпіли важкі випробування та гоніння. З приходом радянської влади Університетський Храм закрили і аж на пів століття богослужіння в ньому припинились. Замість молитви та величних піснеспівів у Святині проводили розрахунки на одній із перших електронно-обчислювальних машин.

Але час атеїзму пройшов. І як після холодної зими приходить тепла та лагідна весна, так після панування безбожної влади прийшов довгоочікуваний час, коли Україна та Українська Православна Церква стали вільними. І знову у стінах Трьохсвятительського Храму почала лунати молитва, а коридорами університету в підрясниках та рясах ходити священнослужителі та студенти-теологи. «Митрополича резиденція» знову набуває важливого духовного значення у житті Церкви.

12 лютого 1994 року, з нагоди відновлення теологічного факультету в урочистостях взяв участь Святійший Патріарх Київський і всієї Русі України Володимир (Романюк).

За час існування філософсько-теологічний факультет має свою сформовану своєрідності і специфіку: світськість поєдналася з церковним. Дискусії студентів філософів, релігієзнавців і теологів.

Багато студентів факультету є волонтерами а дехто, навіть, служив в АТО чим засвідчив свою любов до Батьківщини дієво.

Завданням нових дипломованих спеціалістів богослівя – апологія ПЦУ, розкриття правдивої історії Церкви в Україні зокрема та повної картини Вселенського Православ’я загалом.

Нехай Всемилостивий Господь подасть Вам мудрості та сил, щоб філософсько-теологічний факультет під вправним керівництвом набрав такої величі, яка була у нього понад століття тому, а святителі Василій Великий, Григорій Богослов та Іоан Золотоустий допомагають у звершенні великих справ усім, хто щиро до них звертається».

В проміжках між промовами та нагородженнями студенти факультету майстерно виконували для гостей свята пісенні номери.

Завершились урочистості виконанням Гімну факультету.

 
 

Рекомендуємо відвідати