15 квітня 2019

В Харкові пройшли заходи, присвячені Міжнародному дню визволення в'язнів нацистських концтаборів

У заході, присвяченому Міжнародному дню визволення в'язнів нацистських концтаборів, з благословення Єпископа Харківського і Богодухівського Митрофана взяв участь священик Харківської єпархії ієрей Юрій Боратинець.

У пам'ятному заході що відбувся 11 квітня також взяли участь представники обласної та міської адміністрацій, громадських організацій, ветерани АТО. Вони вшанували пам’ять в’язнів концтаборів хвилиною мовчання.

Зараз у Харківській області проживають 8 колишніх в'язнів нацистських концтаборів. Серед них - 94-річний професор Української інженерно-педагогічної академії, голова Харківської обласної ради борців антифашистського опору, колишніх в'язнів фашистських концтаборів Ігор Малицький.

«На щастя, сьогодні ніхто й уявити собі не може, що таке фашистський концтабір. Це і фабрика смерті, і божевільні експерименти над людьми. У мене після ув'язнення не залишилося жодного зуба - їх виривали без наркозу, а потім намагалися вставити назад. Жінки знаходилися там в немислимих умовах. Тому при наближенні визволителів ми підняли повстання і з голими руками йшли на вежі й кулемети», - згадує Ігор Малицький.

Він також повідомив, що планує провести зустріч колишніх в'язнів концтаборів зі студентами УІПА.

Довідка. У березні 1945 року на території Бухенвальду - найбільшого концентраційного табору, спалахнуло збройне повстання в'язнів. Коли до Бухенвальда ввійшли американські війська, повсталі вже здійснювали контроль над табором смерті. Значною мірою завдяки цьому охорона СС не встигла замести сліди своїх злочинів, й свідчення в'язнів дійшли до міжнародного Нюрнберзького трибуналу. 11 квітня - день входження американських військ на територію Бухенвальду - і був прийнятий ООН як дата, коли світ відзначає Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів.

 
 

Рекомендуємо відвідати