26 квітня 2019

Харків'яни вшанували пам'ять ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи

26 квітня, з нагоди 33-ої річниці трагедії на Чорнобильській АЕС, священик Харківської єпархії ПЦУ - ієрей Сергій Сіренко з благословіння єпископа Харківського  і Богодухівського Митрофана взяв участь у заходах по вшануванню пам’яті загиблих ліквідаторів та померлих внаслідок Чорнобильської аварії.

У заході також взяли участь  взяли участь ліквідатори аварії, сім'ї чорнобильців, представники міської та обласної влади, духовенства, громадськості. На честь загиблих і померлих внаслідок Чорнобильської катастрофи пролунав триразовий залп.

Присутні вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання та поклали до монумента квіти.

Довідка. 26 квітня 1986 року сталася одна з найбільших аварій на атомних об'єктах - вибух 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС. У ліквідації наслідків аварії брали участь понад 350 тис. українців, в тому числі харків'яни. У травні 1986 року з 30-кілометрової зони було евакуйовано понад 116 тис. осіб.


Харківська міська громадська організація «Союз Чорнобиль» створила проект «Чорнобильська історична майстерня», в якому зібрано понад 600 історій з вуст учасників ліквідації аварії, а торік видала книгу, присвячену ліквідації аварії та її героям. Станом на 1 квітня 2019 в Харкові проживають 8 тис. 886 громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

 
 

Рекомендуємо відвідати