28 квітня 2019

Преосвященнійший єпископ Митрофан очолив Пасхальне богослужіння

У ніч з 27 на 28 квітня 2019 року в храмі святого апостола і євангелиста Іоана Богослова єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан звершив Пасхальні богослужіння — полуношницю, хресний хід, Пасхальну утреню і Божественну літургію свт. Іоана Золотоустого.

На початку богослужіння до храму був доставлений Благодатний Вогонь.

Цього дня храм був переповнений велечезною кількістю вірян, які прийшли помолитися у Пасхальну ніч.

За богослужінням молились голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична,керівник апарату ХОДА Вікторія Бедявцева, заступник голови ХОДА Анатолій Бабичев, начальник Управління СБУ в Харківській області Андрій Носач, директор Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві Тимошко Володимир,прокурор Харківської області Юрій Данильченко, начальник Головного управління ДСНС України у Харківській області Волобуєв Олександр,завідувач сектору у справах релігій Чернявська Ольга, директори департаментів облдержадміністрації та представники громадських організацій.

Під час Великодньої відправи Правлячому Архієрею співслужили: настоятель храму прот. Віктор Маринчак та духовенство.

Привітати владику Митрофана, духовенство та віруючих з Пасхою Господньою до храму прибув настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці РКЦ отець Григорій Семенков..

Богослужіння розпочались близько половини дванадцятої години ночі, одразу після завершення читання книги Діянь святих апостолів. Духовенство храму звершило полуношницю на середині храму перед Плащаницею, після чого вона була забрана до вівтаря і покладена на Престолі.

Опісля, духовенство та віряни вирушили хресним ходом, який очолив Преосвященний єпископ Митрофан, церковним подвір'ям під спів "Воскресіння Твоє, Христе Спасе..." і зупинились перед зачиненими західними дверима собору, де згідно Уставу належить розпочинатись Пасхальному богослужінню. Тут після початкового виголосу утрені багаторазово було проспівано тропар Пасхи і після цього уся процесія зайшла до осяяного світлом усіх світильників храму дійсно бачачи, що Христа нема у гробі - Він Воскрес.

Наприкінці утрені Архіпастир зачитав огласительне слово на Святу Пасху святителя Іоана Золотоустого,після цього голова ХОДА Юлія Світлична привітала парафіян з Воскресінням Христовим.

На завершення утрені були проспівані Пасхальні часи, за якими послідувала Божественна Літургія.

Під час літургії, за традицією, Пасхальне Євангеліє (Ін. 1, 1-17) читалося різними мовами. Єпископ Митрофан почав читання українською, а далі священнослужителі продовжили читання білоруською, російською, слов'янською, грецькою, іврит, латинською, німецькою, французькою, сербською, польською й англійською мовами.

Після прочитання Євангелія владика Митрофан зачитав вірянам Пасхальне послання послання Блаженійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія до архіпастирів, пастирів, чернецтва і всіх вірних Православної Церкви України. .

По завершенні запричасного стиха настоятель храму прот. Віктор Маринчак зачитав вірянам Пасхальне послання керуючого Харківською єпархією, Преосвященного Митрофана, єпископа Харківського і Богодухівського.

Наприкінці богослужіння єпископ Митрофан звершив освячення артосів - особливих Пасхальних хлібів, а також освятив паски та інші приношення вірян.

 

 

 
 

Рекомендуємо відвідати