13 травня 2019

ЗВЕРНЕННЯ ДО ПРЕДСТОЯТЕЛЯ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ БЛАЖЕННІШОГО ЕПІФАНІЯ МИТРОПОЛИТА КИЇВСЬКОГО І ВСІЄЇ УКРАЇНИ

Ваше Блаженство!

15 грудня 2018 року в м.Києві, в храмі святої Софії відбувся Об’єднавчий Собор, який об’єднав три гілки українського Православ’я в Єдину Помісну Православну Церкву. Серед прийнятих рішень цього Собору також було прийнято рішення про саморозпуск Української Православної Церкви Київського Патріархату та входження всього духовенства разом з вірянами у новостворену Православну Церкву України. Також присутніми на Об’єднавчому Соборі був обраний і Предстоятель Православної Церкви України, яким став Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Всі рішення цього собору мають Боже благословення, бо за словами самого Спасителя «Де двоє або троє зберуться в Моє Ім’я, там Я серед них» (Мт.18, 20). Серед осіб, які підтримали таке рішення був зокрема і єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан разом з делегованими представниками єпархії.
6 січня 2019 року Блаженніший митрополит Епіфаній отримав з рук Вселенського Патріарха Варфоломія Патріарший і Синодальний Томос про автокефалію Православної Церкви України, який вивів Українську Церкву з канонічної ізоляції та безправності, долучив до сім’ї рівноправних Помісних Церков. З отриманням Томосу здійснилася тисячолітня – ще за часів Ярослава Мудрого – мрія українського народу, який отримав не тільки світську, але й духовну незалежність.
Отримання Томосу – це тільки початок на шляху розбудови Української Церкви. Це важкий шлях і на ньому буде ще багато перешкод і випробувань на міцність Українського Православ’я. Але якщо Господь благословив Вас очолити Церкву в такі не прості для неї часи, то Він і дасть Вам духовні сили, мудрість і рішучість для подолання всіх перешкод на цьому шляху.
Враховуючи особисту присутність на об’єднавчому Соборі нині почесного Патріарха Філарета і його підтримку всіх рішень цього Собору, для нас є незрозумілими його нинішні кроки, які можуть призвести до розхитування ситуації в середині Української Церкви. Тому вся повнота Харківської єпархії на чолі з правлячим архієреєм – єпископом Харківським і Богодухівським Митрофаном, духовенство і вірні – підтримує Вас як предстоятеля нашої Помісної Церкви України, засвідчує свою вірність, любов та підтримку на шляху розбудови Української Помісної Православної Церкви та єднання всього Українського Православ’я. Підносимо до Господа свої молитви за Предстоятеля Святішої Православної Церкви України Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Епіфанія і єдність Українського Православ’я.

 

Митрофан
єпископ Харківський і Богодухівський ПЦУ

 
 

Рекомендуємо відвідати