27 липня 2022

У Харківській єпархії молитовно відзначили ювілей знаменної церковної події

27 липня 2022 р. Б. виповнилося 80 років від проведення в Харкові церковної наради, на якій було схвалено рішення про входження Харківсько-Полтавської єпархії до складу Української Автокефальної Православної Церкви.

Церковне відновлення на Харківщині в часи Другої світової війни відбувалося всупереч політиці комуністичного терору. На звільнених від радянського управління землях масово відчинялися вцілілі храми, відновлювалося богослужбове життя. У Харкові церковне відродження зосередилося навколо єдиного живого архієрея, який дивом пережив сталінські репресії 1930-х років – митрополита Феофіла (Булдовського). Він опікав усі парафії на теренах Слобожанщини, Полтавщини і прилеглих районів.

У липні 1942 року до митрополита Феофіла прибув посланець УАПЦ – єпископ Мстислав (Скрипник), майбутній керівник УПЦ в діаспорі та очільник третього церковного відродження в патріаршій гідності. 27 липня 1942 року відбулася нарада за участі архієреїв і представників Харківського і Полтавського єпархіальних управлінь. За її підсумками відбулося приєднання Харківсько-Полтавської єпархії митрополита Феофіла до УАПЦ. Значна частина парафій сучасних Харківської, Полтавської, Сумської областей України, а також Білгородської і Курської областей РФ визнали своїм предстоятелем митрополита УАПЦ Полікарпа (Сікорського) і розпочали його поминання на богослужіннях.

80-річний ювілей приєднання Харківсько-Полтавської єпархії до УАПЦ так званого другого відродження також припав на час війни на українській землі. Крім того, поточний рік є особливим – у ньому виповнюється 30 років відновлення Харківсько-Полтавської єпархії в 1992 році під час так званого третього відродження УАПЦ і створення УПЦ-КП. Теперішня Харківська єпархія причетна до цього історичного руху становлення помісної автокефальної Церкви в Україні, оскільки є частиною колишньої Харківсько-Полтавської єпархії, розділеної в 1997 році на окремі єпархії в межах Харківської і Полтавської областей.

Цього дня єпископ Митрофан звершив подячний молебень і підніс молитву за Україну та її Церкву. Також владика помолився з спокій душ архієреїв Феофіла (Булдовського), Мстислава (Скрипника) та інших учасників історичної церковної наради в Харкові 27 липня 1942 року. З огляду на бойові дії на території Харківської області масштабних святкових заходів з нагоди ювілею не проводилося. Духовенство та віряни отримали благословення на келійне молитовне відзначення пам'ятної події.

 

 
 

Рекомендуємо відвідати