30 липня 2023

Вітаємо протоієрея Віктора Маринчака з річницею хіротонії!

30 липня 2023 року виповнюється 32 роки, відколи настоятель Іоано-Богословського храму протоієрей Віктор Маринчак несе хрест священничого служіння.

Викладач Харківського університету та один із лідерів українського православного братства згодився на прийняття сану, оскільки міська громада потребувала священника. Для висвяти кандидат вирушив до Львова, маючи з речей тільки щойно пошитий підрясник.

Хіротонія відбулася 30 липня 1990 року в Петропавлівському храмі Львова, де роком раніше було проголошено перший вихід зі складу РПЦ і перехід парафії в юрисдикцію тоді ще винятково закордонної Української Автокефальної Православної Церкви. Дияконські та ієрейські свячення харків’янину уділив чернівецький архієрей Данило.

«Отець Віктор залишився у Львові до середини серпня на навчанні, але поспішав до Харкова. 19 серпня, в день путчу в Москві, на Преображення Господнє, отець Віктор Маринчак вперше провів молебень і освячення плодів. Українська громада дочекалася свого пастиря. Господь так управив, що Віктор Андрійович Маринчак став першим священиком відродженої втретє УАПЦ на Харківщині», - пригадує активний учасник українського церковного відродження на Слобожанщині пані Ніна Немировська.

«32 роки тернистого шляху, сповненого випробовуваннями … Наш отець тримає духовне небо Харкова, молиться за харків’ян, за Україну. В найтяжчі часи повномасштабного вторгнення російських окупантів лишився в місті, підносив молитви до Бога… А Іоанно-Богословський храм, де він уже 32 роки настоятелем, став справжнім храмом Любові!» - наголошує вона.

Керуючий Харківською єпархією архієпископ Митрофан, українське православне духовенство Слобожанщини, віряни Православної Церкви України щиро вітають отця Віктора з днем хіротонії!

Міцного здоров’я, української перемоги, щасливої долі – на многії і благії літа!

 
 

Рекомендуємо відвідати