4 травня 2024

Розпорядження керуючого єпархією щодо святкування Пасхи

Напередодні світлого свята Великодня, коли свята Православна Церква переживає Воскресіння Боголюдини Ісуса Христа, правлячий архієрей Харківської єпархії архієпископ Харківський і Слобожанський Митрофан звернувся до священників і вірян Слобожанщини з нагадуванням щодо особливостей урочистих богослужінь і освячень поживи в день Пасхи.

Владика Митрофан наголосив, що святкування відбуваються в час війни і регулярних російських обстрілів, тому церква мусить враховувати поточні реалії щодо питань безпеки своїх вірних.

Відтак забороняється проведення зібрань і звершення молитовних чинів, окрім келійних (приватних), під час дії комендантської години – від 23:00 суботи до 05:00 неділі.

Пасхальні богослужіння благословляється здійснювати вранці в неділю, 5 травня, не раніше дозволеного комендантською годиною часу.

Архієрей розпорядився подбати про максимально можливе розосередження вірян, аби уникнути масового скупчення людей.

Священникам рекомендовано подовжити час для освячення великодніх кошиків, аби віряни могли приходити до храму не одночасно, а почергово.

Настоятелям храмів належить подбати про безпеку проведення святкових заходів, взявши до уваги рекомендації органів місцевої влади та правоохоронців.

Зокрема, це стосується правил поведінки при оголошенні повітряної тривоги та наявності укриттів і вказівників, за якими можна знайти ці місця.

Клір і парафіян закликають до чемності та сприяння роботі працівників правоохоронних органів і представників Сил оборони України.

 
 

Рекомендуємо відвідати