23 листопада 2013

У Харкові вшанували пам'ять жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років

23 листопада 2013року, в День пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-33 рр. в м. Харкові відбулися поминальні заходи.

О  9:00 зранку в Молодіжному парку, біля Пам'ятного знака - Хреста жертвам Голодомору панахиду відслужив керуючий Харківською єпархією, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан. Преосвященнійшому владиці співслужило духовенство єпархії.

Після закінчення панхиди відбулося покладання квітів, присвячене Дню пам'яті жертв Голодоморів. У скорботних заходах взяли участь перший заступник голови Харківської обласної ради Олена Олешко, директор Департаменту масових комунікацій Харківської облдержадміністрації Вікторія Маренич, заступник міського голови з питань правового забезпечення Стаміта Марина Владиславівна, директор Департаменту освіти Деменко Ольга іванівна, директор Департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту Костянтин Лобойченко, перший заступник прокурора області Володимир Суходубов, заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА - начальник управління зовнішньоекономічних зв'язків та міжнародних відносин Денис Ткачов, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, представники інших департаментів міськ ради, представники громадськості, духовенства, а також Генерального консульства Російської Федерації в Харкові.

О 10:00 біля Меморіального комплексу жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан разом з протоієреєм  Віктором Маринчаком відслужили панахиду за загиблими. У вшануванні  пам'яті жертв Голодомору взяли участь представники громадських організацій та харківських організацій політичних партій ВО «Батьківщина», «Наша Україна», «Народний Рух України» разом з Благодійним фондом «Ренесанс». До пам'ятника було встановлено кошики з квітами і калиною, горщики з житом і свічками, поминальні лампадки. Жертв Голодомору пом'янули чорним хлібом.

По полудні представники громадських організацій та жителі Харкова зібралися на заклик Громадського комітету в історичному центрі міста на майдані Конституції.

О 12:30 розпочалася вже традиційна Скорботна хода до Молодіжного парку, одного з численних місць масового поховання жертв Голодомору-геноциду, де ще 1989 року за ініціативи Володимира Пасічника було встановлено дерев'яний Хрест пам'яті. Колона на чолі з духовенством різних конфесій, серед яких був і єпископ  Митрофан, пройшла центральними вулицями Сумською та Маяковського. У вітринах багатьох магазинів, розташованих на перших поверхах будинків,  при підході колони запалювали свічки. Біля Хреста колону вже чекало багато людей. Після спільної молитви відбувся мітинг, демонструвалася виставка про організацію комуністичною владою народовбивства голодом, після чого біля пам'ятного знаку було  відслужено панахиду і покладено квіти, хліб, встановлено горщики з зерном та калиною.

 
 

Рекомендуємо відвідати