12 жовтня 2012

Розпочався візит Патріарха Константинопольського Варфоломія до Ватикану

10 жовтня Константинопольський Патріарх Варфоломій у супроводі Галльського митрополита Емануїла прибув на запрошення Папи Бенедикта XVI в Рим для участі в церемонії святкування 50-річчя Другого Ватиканського Собору, на якій він виголосив урочисту промову.

Фрагмент промови Вселенського Патріарха Варфоломія I:

"... Відкриття Другого Ватиканського Собору було важливою, преображаючою віхою і було натхнене Вічною Реальністю, що втілилася через пришестя у світ Бога-Логоса...".



"Протягом останніх 50 років досягнення, натхненні цією подією були різноманітні. Вони були засвідчені рядом важливих конституцій, декларацій і постанов. Ми споглядали оновлення духу і «повернення до витоків» шляхом вивчення літургійних наук, дослідження Біблії і святоотцівського Передання. Як наслідок, ми стали здатні поступово відкласти убік суворі взаємозвинувачення і здійснили відкриття екуменічного діалогу, який спричинився до зняття взаємного "відлучення" 1054 року, обмін привітаннями, повернення святих мощей, початок важливих взаємних діалогів і візитів на наших катедрах».

"Наш шлях не завжди був легким і вільним від страждань і викликів (...) Основні теми Другого Ватиканського Собору - це Таїнство Церкви, святість літургії та єпископської влади, які є важливими, але водночас і складними щодо повернення до древньої практики. Їх розуміння видозмінювалася впродовж довгого періоду у відповідності до життя Церкви".

"Продовжуючи йти по цьому шляху, ми воздаємо подяку і славу Живому Богу - Отцю, Сину і Святому Духу, оскільки зібрання єпископів визнало важливість і потребу глибокого роздумування і щирого діалогу між нашими «Церквами-Сестрами». Об'єднюємося в молитві з надією, що відбудеться подолання бар'єру між Східною і Західною Церквами, щоб було, нарешті, одне помешкання, міцно засноване на "наріжному камені" - Ісусі Христі, щоб у Ньому двоє стали єдиним".

"Наша присутність тут знаменує спільний обо'язок свідчити разом Радісну Звістку про спасіння і зцілення наших найменших братів: передусім, бідних, пригноблених, маргіналізованих у світі, сотвореного Богом. Ми молимося за мир і здоров'я наших християнських братів і сестер, що живуть на Близькому Сході - у вогні насильства, поділу та розділень, які посилюються між народами і країнами, щоб любов і бажання гармонійних відносин, які засвідчуємо тут, знайшло розуміння того, що ми справді шукаємо діалогу і взаємної поваги, які б стали моделлю для сучасного світу... ми можемо працювати разом, щоб подолати біль людей у цьому світі, особливо там, де страждають від голоду, стихійних лих, хворіб і війн, що остаточно впливає на життя кожного з нас".

У цей урочистий ювілейний день Другого Ватиканського Собору відбувається відкриття «Року віри», бо саме віра може вказати чіткий дороговказ на шлях, який би привів нас до примирення і повної видимимої єдності».

У Римі до патріаршої делегації приєднався митрополит Італійський і Мелітскій Геннадій (Константинопольський Патріархат)

Ієрм. Лука Михайлович.

 

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати