30 січня 2013

Єдність УПЦ (МП) – це окозамилювання, - релігієзнавець

Існування Української Православної Церкви (Московського Патріархату) як єдиної структури – окозамилювання. Про це у коментарі Тиждень.ua заявив релігієзнавець Андрій Юраш.

За словами експерта, нинішні відносини між УПЦ (МП) і УПЦ КП – відносно стабільні.

«Теперішнє існування двох юрисдикцій: Московської і Київської в глобальному сенсі – це відображення того, що в Україні реально існують дві абсолютно відмінні між собою громади. Одна хоче Автокефальної Церкви. Друга – не хоче під жодним приводом поривати стосунки з Московським Патріархатом. Ці дві громади – стабільні і досить впливові. І вони не можуть бути за умов демократичного, ліберального розвитку поглинуті одна одною», – заявив він.

Водночас, зауважує експерт, пропорція патріархатів – різна.

«Соціологія показує, що постійно зростає частка києвоцентричних християн. Усвідомлюючи цю ситуацію, РПЦ не може залишати без уваги процеси в Україні і подальше існування УПЦ (МП) навіть не кажучи про УПЦ КП, оскільки факт існування напівсамостійної УПЦ (МП) зміцнює в народі свідомість української незалежної Церкви. Тому Москва змушена йти на радикальні кроки», – вважає Юраш.

Експерт вбачає в можливості ліквідації єдності УПЦ (МП) і позитивний момент.

«Можливо це й добре для України, оскільки те, що існує УПЦ (МП) як єдина структура – це окозамилювання. Це є давня міфологема. Насправді УПЦ (МП) – розідрана, різна. Там є російський фашист Агафангел, Митрофан, які відверто закликають до того, що "Малоросію" треба закінчувати, є й адекватна молодь. Тобто ця фікція рано чи пізно має розлетітися. Руйнування цієї формальної стабільності може всім піти на користь, в тому числі україноцентричним силам (в УПЦ (МП) – Ред.). Тоді стане всім зрозуміло, хто є хто», – зазначив він.

За маттеріалами

 

Глава УПЦ КП Патріарх Філарет діє на випередження, – експерт
Глава УПЦ КП Патріарх Філарет діє на випередження, звертаючись до єпископату УПЦ МП із закликом зберегти від зазіхань та змін Статут і права УПЦ МП на незалежність в управлінні. -AAA+

Про це в коментарі Тижню заявив релігієзнавець Андрій Юраш.

За словами експерта, вочевидь, Патріарх отримав інформацію з неофіційних джерел, можливо, з УПЦ МП, оскільки деякі священики Київського і Московського патріархату тісно спілкуються між собою.

«Це звернення складає схему цієї дипломатичної стратегії глави Київського патріархату Патріарха Філарета – застерегти наперед, щоб унеможливити факт серйозної реалізації цієї ідеї», – зазначив експерт.

Юраш не заперечує можливість прийняття рішення, яким би змінювалася структура УПЦ МП та в ній би вводилися митрополичі округи – за прикладом округів, створених у Росії.

«Така ідея могла народитися. Вона могла виникнути навіть в Україні, в не надто розумних, але бюрократично вправних архієреїв такого типу, як Павло Лебідь або Іларіон Шукало, які ніколи не відзначалися жодними богословськими чи моральними досягненнями, але постійно демонструють максимальну лояльність чи дивовижну спритність у співпраці із владою і питаннях бути потрібними для вищої влади як політичної, так і церковної. Втім, наскільки вона – серйозна, наскільки її б наважилися висунути під час Собору, – сумніваюся. В УПЦ є єпископи, які, думаю, були б готові до офіційного протистояння і негативного голосування на Архієрейському соборі в Москві», – зауважує він.

Водночас Юраш зауважує, що необхідно бачити документ, що передбачає таке «нововведення» в УПЦ МП.

«З цього звернення (Патріарха Філарета. – Ред.) випливає, що якщо будуть створені митрополії за прикладом Росії, то глав митрополій призначатиме Москва. Але може цим проектом передбачатися, наприклад, що глав митрополій поставляє і синод УПЦ. Однак, це – гадання на кавовій гущі. Треба бачити документ. Можливо, це всього лише формальність, а насправді нічого не зміниться», – пояснив Юраш.

У випадку все-таки серйозних намірів реалізувати такий план в УПЦ МП, за словами експерта, звернення Філарета ніяк не вплине на представників чи то РПЦ, чи УПЦ МП, які в цьому зацікавлені.

«Якщо це тільки розмови, котрі вже стали відомі громадськості, то це стане ще одним камінчиком, щоби зберегти хоч і невисокий, але паркан, яким відгороджується УПЦ МП від свого центру в плані певних прав», – додав він.

Нагадаємо, сьогодні Патріарх УПЦ КП Філарет звернувся до єпископату УПЦ МП із закликом – зберегти від зазіхань та змін Статут і права УПЦ МП на незалежність в управлінні. Зокрема, за його словами, під час Архієрейського собору РПЦ, що має відбутися 2-5 лютого, ініціюється рішення, якими би змінювалася структура УПЦ МП та в ній би вводилися митрополичі округи – за прикладом округів, створених у Росії.

«По суті, таке рішення означатиме, що Київська митрополія на чолі з митрополитом Володимиром (Сабоданом) з нинішнього становища єдиного для всіх єпархій УПЦ МП центру перетвориться лише на одну з ряду митрополій Московського патріархату в Україні – поруч із Донецькою, Одеською та іншими», – зауважив Патріарх.

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати