30 серпня 2012

Православний єпископ і заступник муфтія мусульман Криму пояснили політикам, що значить «влада від Бога»

 

В нещодавно проведеному у Сімферополі "круглому столі" газети«День», який торкався потреби «перезавантаження» громадянського суспільства півострова, серед експертів взяли участь архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ Київського Патріархату владика Климент і заступник муфтія мусульман Криму Айдер Ісмаїлов, повідомляє "Релігія в Україні". 

Архієпископ Клімент пояснив присутнім смисл твердження «вся влада від Бога» і тезу про те, що народ, який проголосував, і ті, кого обрали, мусять змиритися з тим, бо ця ситуація начебто спущена людям із неба. "Якщо влада від Бога, то ми мусимо розуміти, що влада і відповідальна перед Богом, -- пояснив архієрей. -- По друге, влада від Бога, але одну владу Бог благословляє, а іншу карає. Візьмемо біблійну історію. Кожного разу, коли народ відходив від Бога, він позбавлявся своєї державності, і щоразу, коли він навертався до Бога, Він відновлював йому державність".

 

Те саме архієпископ Клімент пояснив на прикладі Корану. "Пророк Мухамед приходить до людей лише тоді, коли вони відновлюють життя на принципах справедливості... Відхід людей від Бога в кінці ХІХ століття призвів до революції 1917 року. Бог попустив нарід, який відійшов від віри в нього, від християнських цінностей. І ось наслідки — Сталін, Гітлер, терор, смерть. А коли Господь Бог уже випробував народ, він знову благословив нашу державність. Україна здобула державність не через війну, не через кров, а миром, наша державність від Бога. Через благословення прийшла влада, яка розпочала відновлення древньої християнської держави", -- сказав архієпископ.        

Він звернувся до нечесних політиків: "«Голосуйте за нас!» — і люди йдуть, голосують. Але чому ви тоді крадете ті голоси? Чому ви забуваєте ту заповідь «Не вкради!»? Все — якщо ти вкрав, ти порушив закони Божі, а раз так, то ти вже не можеш бути при владі. І так у всьому. З цього починається держава. Держава — це від Бога, держава — це люди, ми тільки делегуємо владі певні повноваження, і вона має відпрацьовувати ці повноваження, а не використовувати державу. Тому в державі, де не виконується конституція, не виконуються заповіді Божі, слід уже задуматись над характером такої влади, над її відповідальністю перед Богом і перед людьми. Все суспільство має звернути на це увагу і вимагати під час виборів відповідальної і чесної влади, яка б жила за законами Божими".

Православний єпископ і заступник муфтія мусульман Криму пояснили політикам, що значить «влада від Бога»Заступник муфтія мусульман Криму Айдер Ісмаїлов, зі свого боку, наголосив: "Ми завжди помічаємо, як перед виборами серед віруючих штучно запускаються процеси розколу. Для цього використовуються різні методи, такі як реєстрація незаконних релігійних формувань, духовних центрів, встановлення спірної атрибутики. І головне — це робиться людьми без віри, без Аллаха в душі".

 

За словами Айдера Ісмаїлова, деякі сили намагаються посварити християн із мусульманами. "Ми це переживаємо вже 20 років, і мене дивує, чому суспільство раз по раз наступає на ті ж самі граблі? -- запитує він і відповідає: -- По-перше, дається взнаки відсутність аналізу і свободи слова, частина людей просто обманута владою. По-друге, це рудимент радянського атеїзму, коли люди звикли голосувати механічно, без звіту перед Аллахом, без віри в майбутнє. Головною ж рисою релігії є те, що вона виховує в людині віру в майбутнє, навіть віра в життя після смерті відіграє велику роль, адже цей прогресивний погляд виховує відповідальність, бо всяка релігія вчить, що і після смерті нам усім (і представникам влади перш за все!) доведеться відповідати за свої вчинки на суді Божому. Скільки б ми не вчили, що людина має жити по правді, але якщо вона буде знати, що відповідальності не буде, то виховати в ній цю відповідальність буде складно".

Держава, пояснив А. Ісмаїлов, згідно з вченням мусульманських теоретиків, може бути побудована на безвір’ї, і така невдала спроба в Україні уже була, однак держава не може базуватися на несправедливості. "Будь-яка несправедливість формує у людей почуття незадоволення та злості. Певний час вони можуть бути приховані, але рано чи пізно це призведе до соціального вибуху, який і розвалить таку державу. Корупція в державі — найбільша несправедливість, яка призводить до загнивання держави зсередини, до торжества некомпетентності. Слід пам’ятати, що пророк Мухамед говорив: «Коли некомпетентних людей ставлять на посади, тоді очікуйте приходу Судного дня...»", -- підсумував заступник муфтія мусульман Криму/

 

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати