26 жовтня 2012

Актовий день Волинської православної богословської академії

Преосвященний Лаврентій, єпископ  Харківський та Богодухівський на запрошення Високопреосвященнійшого Михаїла, митрополита Луцького та Волинського, відвідав Волинську єпархію.

23 жовтня 2012 року, у свято, що іменується Собор волинських святих, у Луцьку відзначили актовий день Волинської православної богословської академії (ВПБА) та 1020-ліття єпархії.

Торжество розпочалося з Божественної Літургії в кафедральному соборі Святої Трійці, яку очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Із ним співслужили: архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор, єпископ Харківський і Богодухівський Лаврентій, єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло, єпископ Дніпропетровський і Криворізький Симеон, єпископ Чернівецький і Кіцманський Марк, єпископ Володимир-Волинський Матфей, канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, ректор ВПБА протоієрей Ігор Швець, ректор Львівської православної богословської академії протоієрей Ярослав Ощудляк, проректор Київської православної богословської академії протоієрей Олександр Трофимлюк, ректор Рівненської духовної семінарії протоієрей Віталій Лотоцький та інше духовенство.

На завершення Літургії відбулась урочиста посвята першокурсників у студенти. Звертаючись до них, владика Михаїл побажав цим учням Христовим іти вперед зі знаменами віри в руках.

Після Богослужіння митрополит провів гостей у новий корпус академії. Огляд розпочали зі спортивного залу. Зокрема, тут розміщено тренажери, шведську стінку, тенісний стіл.

На другому поверсі – студентська кав’ярня, професорська. На стінах розміщено стенди з інформацією про історію духовного закладу та його розбудову. На півповерха нижче, біля входу в актову залу – фотовиставка Олександра Більчука «Дванадцять поглядів на Луцький замок». До речі, у майбутньому тут, як зазначив владика, експонувати свої доробки матимуть можливість й інші митці.

Третій поверх – це насамперед аудиторії. Тож він вирізняється більшим технічним оснащенням. Тут установлено відеокамери, щоб контролювати розпорядок навчання, є бездротовий інтернет і великі монітори для дистанційних лекцій. А гуртожиток і домовий храм містяться на четвертому поверсі.

Гордістю академії є бібліотека, яка цьогоріч заснувала чотири іменні книжкові фонди: канцлера протоієрея Миколи Цапа, доктора історичних наук Михайла Кучинка, кандидата богословських наук Петра Вінцукевича, історика-архівіста Володимира Рожка.

Пізніше в актовій залі відбулося святкове зібрання. З вітальним словом до присутніх звернувся отець ректор, який наголосив на здобутках. Зокрема, що в професорсько-викладацькому складі є 2 доктори наук, 12 кандидатів богословських наук, за останні чотири роки видано 8 наукових збірників. Недавно у ВПБА засновано науково-дослідний інститут, який очолив доктор історичних наук Володимир Борщевич. Усе це дасть змогу ширше співпрацювати не тільки з науковцями на Волині, а й за її межами, підкреслив отець Ігор.

Далі учасники урочистості прослухали доповідь «Духовні скарби Волині в світлі історичної перспективи початку ХХ століття» кандидата богословських наук викладача ВПБА Станіслава Беспалова.

Академію привітали: архієпископ Нестор, який підкреслив, що Волинь – край великих подвижників благочестя, єпископ Лаврентій, котрий відзначив наполегливість владики Михаїла у розбудові духовної школи та надання їй статусу академії.

Очільники братніх навчальних закладів вітальні слова підсилили ще й подарунками. Ректор ЛПБА о. Ярослав, наголосивши на споконвічному духовному зв’язку Галичини й Волині, передав бібліотеці ВПБА добірку богословських праць. Проректор КПБА о. Олександр подарував хрестильний ящик для домової церкви, а ректор РДС о. Віталій – напрестольне Євангеліє.

Наостанок владика нагородив: орденом Рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступеня – секретаря німецької благодійної організації «Україна. Допомога» Дагмар Беннер, ювілейними медалями ВПБА – керівника цієї структури Генрі Беннера та інших її співробітників. Кращих студентів було відзначено пам’ятними книгами.

Завершився актовий день духовним концертом академічного хору.

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати