29 листопада 2012

ГЛАВИ ЦЕРКОВ ЗАЯВЛЯЮТЬ ПРО КРИЗУ ПОРОЗУМІННЯ МІЖ ВЛАДОЮ ТА СУСПІЛЬСТВОМ

Повторне прийняття парламентом закону про Єдиний державний демографічний реєстр, ініціатива запровадження презумпції згоди на трансплантацію органів людини після її смерті, а також прийняття змін до Закону про свободу совісті (законопроект № 10221) – все це свідчить про глибоку кризу порозуміння органів влади та суспільства.

До такого висновку прийшли глави християнських Церков під час зустрічі, яка відбулась 28 листопада 2012 року у приміщенні Церкви ХВЄ «Філадельфія», повідомляє Інститут релігійної свободи.

Секретар Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату архиєпископ Євстратій (Зоря) наголосив: “Це загальна проблема – держава не чує суспільство. Сьогодні ми стикнулись зігноруванням позиції Церков, але нещодавно подібні ж проблеми мали місце під час розгляду Податкового кодексу, ‘мовного’ закону, ініціативи щодо обмеження соціальних виплат і т.д.”

За словами єрарха, незначні поправки з боку Президента та повторне прийняття законопроекту про Єдиний державний демографічний реєстр не вирішили головної проблеми цієї ініціативи – порушення права громадян на приватність. При цьому надання віруючим права на відмову від отримання біометричного паспорту не надає можливості відмовитись від включення даних про себе до Єдиного реєстру.

На думку єрарха УПЦ КП, запровадження такого всеосяжного реєстру даних про кожного громадянина у поєднанні з ініціативою про запровадження презумпції згоди на трансплантацію органів після смерті людини створює реальну загрозу для безпеки громадян, включно з правом на життя.

Окремо учасники зустрічі розглянули ситуацію із поправками до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», передбачених законопроектом № 10221, та обговорили причини активного просування цих змін з боку окремих посадовців і міністерств, всупереч позиції конфесій.

“Під загрозу поставлена парадигма державно-церковних відносин, які до цього часу формувалися на засадах партнерства та діалогу”, – зауважив Глава Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Святослав (Шевчук).

Він також повідомив, що “криза державно-церковних стосунків та наявні в Україні загрози для свободи віросповідання викликають велику стурбованість міжнародної спільноти”. Про це свідчать результати нещодавніх зустрічей з представниками дипломатичних місій різних країн, які з власної ініціативи звернули увагу на цю проблематику.

Продовжуючи цю думку, першоєрарх УГКЦ додав: “У разі підписання Президентом В.Януковичем законопроекту № 10221 буде поставлено питання: чи потрібні подальші зустрічі керівників конфесій з Главою держави та представниками Уряду?” За його словами, такий діалог втрачає будь-який сенс в умовах, коли одна із сторін повністю ігнорує іншу, перетворюючи подібні зустрічі на формальність.

Таку думку поділяє і глава Комісії РКЦ з питань відносин між державою і Церквою архиєпископ Петро Мальчук.

“Фактично на сьогодні можна констатувати відсутність державно-церковних відносин”, – підсумував архиєпископ, – Тому що представники держави не тільки не чують релігійну спільноту, але й приходять на відповідні зустрічі із заздалегідь заготовленими рішеннями”.

За результатами обговорення глави християнських Церков вирішили викласти свою позицію у спільних зверненнях до Президента України та до новообраної Верховної Ради України.

 

За матеріалами

 

 
 

Рекомендуємо відвідати