30 січня 2013

Пам'ять про Героїв Крут

29 січня 2013 р. відзначається день пам’яті Героїв Крут – студентів та гімназистів Києва, які загинули 29 січня 1918 р. в бою з більшовицькими військами біля станції Крути на Чернігівщині.

З цієї нагоди з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета у поминальній панахиді взяли участь: ректор Київської Православної Богословської Академії архієпископ Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Епіфаній та керуючий справами Київської Патріархії єпископ Вишгородський Агапіт, а також настоятель храму Святителя Миколая - прот. Ігор Онишкевич (УГКЦ).

Під час заупокійного богослужіння молилися народні депутати України, депутати Київради, представники громадськості, які перед початком панахиди поклали квіти до пам’ятного хреста Героям Крут. Після завершення поминання спочилих присутні поставили свічки у храмі святого Миколая на Аскольдовій могилі.

Довідка: Бій під Крутами відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300 київськими студентами, які захищали підступи до Києва. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів. На похороні у Києві біля Аскольдової могили президент Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш із назвою «Пам`яті тридцяти». Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії.

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати