20 березня 2013

Патріарх УПЦ КП Філарет: хрещення Київської Русі - це українське свято, а не московське

Патріарх Філарет вважає, що це свято має поєднувати український народ, а не роз'єднувати.

Про це він сказав в ефірі телекомпанії "5 канал" увечері 16 березня.

"А це значить, що ми маємо цю подію відсвяткувати всі разом, усі Церкви, які мають стосунок до хрещення. Якщо ж буде святкувати Москва, а Київ - я маю на увазі нашу Церкву - не буде святкувати, це буде розділяти Україну на дві частини. Це те, що потрібно Москві, - розділити Україну і щодо цього", - вважає він.

Патріарх повідомив, що на зустрічі із Президентом Віктором Януковичем представники різних Церков запропонували провести загальне святкування 1025-річчя хрещення Русі-України.

"А після загального святкування в Палаці "Україна" кожна Церква у своїх храмах буде продовжувати це святкування. І там ми можемо розділятися: Московський патріархат буде святкувати у своїх храмах, Київський - у своїх, Греко-Католицька Церква - у своїх", - додав він.
Такий підхід до святкування владика Філарет назвав "правильним".

"А те, що запропонував патріарх (Московський і всієї Русі) Кирил, - що він не буде із мною зустрічатися... ми не будемо зустрічатися на богослужіннях, а в Палаці "Україна" - зустрінемося", - сказав він.
Філарет також підкреслив, що це, у першу чергу, українське свято.

"Мова йде про хрещення Київської Русі, не Московської. Москви в той час не було, тому їм святкувати рано", - сказав він. Крім цього, Філарет додав, що якби особисто зустрівся з Кирилом, то попросив би його додержуватися православних канонів і визнати право України, як незалежної держави, мати автокефальну Церкву.

Як уже повідомляв Християнський портал КІРІОС, президент Янукович розраховує на активну участь всіх християнських Церков у підготовці до святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі, а також підкреслює важливість ґарантування безпеки заходів зі святкування.
21 січня Янукович доручив Кабміну вирішити питання фінансування в 2013 році заходів з нагоди хрещення.
23 січня Кабмін затвердив новий склад оргкомітету з підготовки і святкування Володимировог хрещення Русі, визначивши, що його співголовами мають бути прем'єр-міністр Микола Азаров і голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін.

Як заявив предстоятель Української Православної Церкви Київського патріархату патріарх Філарет, він не вірить, що Православна та Римо-Католицької Церкви можуть об’єднатися.

Він також наголосив, що у зв'язку з обранням Папою Римським Франциска (Хорхе Маріо Бергольйо) він очікує продовження діалогу між цими двома Церквами.
"Ну, і оскільки я понад 30 років брав участь у діалогах, зокрема, й з Римо-Католицькою Церквою, то я не впевнений і не вірю в те, що може бути об'єднання Православної й Римо-Католицької Церков", – каже він.

До слова кажучи, сьогодні Глава УПЦ Київського патріархату Філарет сказав, що новообраний Папа не повинен був після свого обрання відмовлятися від власного лімузину й не їхати з Ватикану в мікроавтобусі з іншими кардиналами.

На думку Глави УПЦ Київського патріархату Філарета, новообраний Папа не повинен був після свого обрання відмовлятися від власного лімузину й не їхати з Ватикану в мікроавтобусі з іншими кардиналами.
"Я не схвалюю такі вчинки. Тому що це - праця напоказ, а треба бути скромним в житті перед Богом, а не перед людьми. Коли ми читаємо Євангеліє, то Господь каже: "Не творіть милостині вашої перед людьми і не показуйте свою скромність перед людьми, а будьте скромними всередині, а не напоказ", – вважає Філарет.

Він також наголосив, що сам їздить на дорогому "Мерседесі", бо "якби їздив на російських автомобілях, то не зміг би відвідувати свої єпархії, парафії в такій кількості, як зараз".
"Я за рік відвідую від 10 до 20 єпархій завдяки тому, що є автомобіль такий, який не зупиняється. І тому такий автомобіль мені потрібен не як розкіш, а як засіб виконувати свої обов’язки. Коли не було цієї можливості, я їздив на скромній радянській "Волзі", і мені бізнесмени сказали: "Що це ви на такій скромній?", і подарували мені цей автомобіль", – додав він.

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати