4 квітня 2014

Відбулося засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій

3 квітня 2014 року Святійший Патріарї Філарет взяв участь у черговому засіданні Всеукраїнської ради Церков та релігійних організацій, що відбулася у Будинку Митрополита, що на території Заповідника «Софія Київська». Також на засіданні був присутні Міністр культури – Євген Нищук. Міністр представив главам конфесій - новопризначеного директора департаменту у справах релігій та національностей – Володимира Юшкевича.

Євген Нищук звернувся з промовою до Ради церков у якій підкреслив, що після Майдану – відбувається оновлення влади, а відтак має відбутися оновлення взаємин між державою та релігійними організаціями. Відтак влада не може собі дозволяти шантажувати віруючих.

Святійший Патріарх – побажав Божого благословення роботі - Міністру і директору департаменту у справах релігій та національностей. Також у своєму слові до членів Ради Церков та релігійних організацій – Святійший Владика зазначив, що надважливим завданням наразі є збереження української державності. Гарантією збереження нашої державності є Збройні сили України, - тож Патріарх закликав інші конфесії України долучитися до підтримки українського війська.

Опісля обговорення Рада Церков та релігійних організацій ухвалила Комюніке у якому зокрема засудила прояви сепаратизму та виступила за цілісність України в її міжнародно-визнаних кордонах.

Всеукраїнська Рада Церков одностайно констатувала, що в Україні немає міжрелігійної ворожнечі чи нетерпимості між віруючими. Глави Церков і релігійних організацій засудили провокації та штучні намагання розпалення ворожнечі на релігійному ґрунті, до чого вдаються деякі ЗМІ.

Представники українських конфесій висловили глибоке переконання в необхідності вибудовування в Україні стратегічного партнерства Церков та релігійних організацій з українським суспільством та державою. З цією метою Рада Церков запропонувала прийняти Закон «Про концепцію державно-церковних відносин в Україні», який дозволить подолати наслідки атеїстичного минулого, реалізувати конституційні свободи та налагодити конкретні механізми співпраці Церков і релігійних організацій з державою, зазначено у Комюніке.

ВРЦіРО позитивно відзначила той факт, що цей законопроект знаходиться серед першочергових у програмі нового Уряду. Також Рада Церков підкреслила гостру необхідність законодавчого вирішення конкретних проблем Церков і релігійних організацій шляхом прийняття Верховною Радою України давно очікуваних відповідних законів.

 КОМЮНІКЕ
засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій
від 3 квітня 2014 року

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, що зібралася 3 квітня  2014 року в Національному заповіднику «Софія Київська»:

1.    Висловила глибоке переконання в необхідності вибудовування в Україні стратегічного партнерства Церков та релігійних організацій з українським суспільством та державою;

2.    Констатувала, що незважаючи на період суспільно-політичної кризи, який переживає наша держава, Церкви та релігійні організації зберігають міжконфесійний та міжрелігійний мир;

3.    Засудила провокації та штучні намагання розпалення ворожнечі на релігійному ґрунті. Також засудила прояви сепаратизму та виступила за цілісність України в її міжнародно-визнаних кордонах;

4.    Запропонувала, з метою подолання наслідків атеїстичного минулого, реалізації конституційних свобод та налагодження конкретних механізмів співпраці Церков і релігійних організацій з державою, прийняти закон «Про концепцію державно-церковних відносин». ВРЦіРО вітає той факт, що цей законопроект знаходиться серед першочергових у програмі нового уряду, та надіється, що найближчим часом цей важливий акт буде прийнято;

5.    Підкреслила гостру необхідність законодавчого вирішення конкретних проблем Церков і релігійних організацій шляхом прийняття Верховною Радою України відповідних законів, що мають спільну підтримку всіх членів ВРЦіРО.

 
 

Рекомендуємо відвідати