23 червня 2014

На Харківщині вшанували пам'ять жертв війни в Україні

22 червня 2014 року, з нагоди Дня скорботи і пам'яті жертв війни в Україні та 73-й річниці початку Великої Вітчизняної війни, яка забрала життя мільйонів українців біля Меморіалу Слави відбулося покладання квітів.

Вклонитися пам'яті загиблих прийшли: єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, єпископ Харківсько-Запорізької дієцезії Станіслав (Широкорадюк), екзарх Харківський, єпископ Василь (Тучапець), митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій (Легкий), голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута, перший заступник голови Харківської обласної ради Олена Олешко, заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Завершилась церемонія поминальною панахидою.

У ході також взяли участь і поклали квіти до підніжжя монумента Батьківщини-Матері керівники структурних підрозділів ХОДА, керівники правоохоронних органів, керівники підприємств області, ветерани Великої Вітчизняної війни, учнівська молодь та мешканці міста.

Довідка. Харків - єдине в Україні місто, на території якого в роки війни проходили три оперативно-стратегічні операції за участю військ трьох фронтів і десяти армій. Активну участь в боях брали понад 400 тисяч наших земляків. 270 тисяч з них були удостоєні бойових нагород. 252 харків'янина стали Героями Радянського Союзу.

Харків в результаті війни виявився одним з найбільш зруйнованих міст в Європі. Були знищені десятки пам'яток архітектури, вивезені до Німеччини численні художні цінності, зокрема картини і гравюри Рубенса, Веласкеса, Дюрера, Ван Дейка з художнього музею. У Будинку проектів (зараз нова будівля університету) були знищені всі перекриття, які були дерев'яними, і повністю зруйновано крило, з боку зоопарку. Не підлягали відновленню перший в світі Палац піонерів, Центральний будинок РСЧА, Пасаж і вся забудова спуску Халтуріна, готель «Червона», будівля КП(б)У, музей імені Сковороди, Південний вокзал та безліч інших. Було знищено півтора мільйона квадратних метрів тільки житла. У зоопарку перед війною жили більше 5000 тварин, а після звільнення в серпні 1943 їх залишилося менше ста п'ятдесяти. Загальний збиток місту склав 33,5 мільярда рублів. Постійне населення міста зменшилося мінімум на 700 тисяч осіб. До серпня 1943 року населення Харкова склало всього близько 190 тисяч осіб.

 
 

Рекомендуємо відвідати