12 квітня 2015

Преосвященний єпископ Митрофан очолив Пасхальне богослужіння

У ніч з 11 на 12 квітня 201 року в храмі святого апостола і євангелиста Іоана Богослова єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан звершив Пасхальні богослужіння — полуношницю, хресний хід, Пасхальну утреню і Божественну літургію свт. Іоана Золотоустого.

На початку богослужіння до храму був доставлений Благодатний Вогонь.

Вперше, цього дня храм був переповнений велечезною кількістю вірян, які прийшли помолитися у Пасхальну ніч.

За богослужінням молились голова Хакрівської облдержадміністрації Ігор Райнін, а також заступники голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, Євгеній Шахненко, Марк Беккер, т.в.п. заступників голови ХОДА В'ячеслав Аббакумов і Вадим Глушко, радник голови ХОДА Сергій Стороженко, начальник Управління СБУ в Харківській області Олександр Пивовар, прокурор Харківської області Юрій Данильченко, начальник ГУ МВС України в Харківській області Анатолій Дмитрієв, директори департаментів облдержадміністрації та представники громадських організацій.

Під час Великодньої відправи Правлячому Архієрею співслужило духовенкство храму.

Привітати владику Митрофана, духовенство та віруючих з Пасхою Господньою до храму прибули єпископ-ординарій  Харківсько-Запорізької дієцезії Станіслав (Широкорадюк) та духовенство (РКЦ).

Богослужіння розпочались близько половини дванадцятої години ночі, одразу після завершення читання книги Діянь святих апостолів. Духовенство храму звершило полуношницю на середині храму перед Плащаницею, після чого вона була забрана до вівтаря і покладена на Престолі.

Опісля, духовенство та віряни вирушили хресним ходом, який очолив Преосвященний єпископ Митрофан, церковним подвір'ям під спів "Воскресіння Твоє, Христе Спасе..." і зупинились перед зачиненими західними дверима собору, де згідно Уставу належить розпочинатись Пасхальному богослужінню. Тут після початкового виголосу утрені багаторазово було проспівано тропар Пасхи і після цього уся процесія зайшла до осяяного світлом усіх світильників храму дійсно бачачи, що Христа нема у гробі - Він Воскрес.

Наприкінці утрені Архіпастир зачитав огласительне слово на Святу Пасху святителя Іоана Золотоустого.

На завершення утрені були проспівані Пасхальні часи, за якими послідувала Божественна Літургія.

Під час літургії, за традицією, Пасхальне Євангеліє (Ін. 1, 1-17) читалося різними мовами. Єпископ Митрофан почав читання українською, а далі священнослужителі продовжили читання білоруською, російською, слов'янською, грецькою, іврит, латинською, німецькою, французькою, сербською, польською й англійською мовами.

Після прочитання Євангелія владика Митрофан зачитав вірянам Пасхальне послання Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

По завершенні запричасного стиха настоятель храму прот. Віктор Маринчак зачитав вірянам Пасхальне послання керуючого Харківською єпархією, Преосвященного Митрофана, єпископа Харківського і Богодухівського.

Наприкінці богослужіння єпископ Митрофан звершив освячення артосів - особливих Пасхальних хлібів, а також освятив паски та інші приношення вірян.

 

 
 

Рекомендуємо відвідати