30 квітня 2021

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ єпископа Харківського і Богодухівського Митрофана

Возлюблені у Господі всечесні отці, боголюбиві ченці, дорогі брати і сестри! 
 
Милістю Великою Божою ми знову зустрічаємо Величне Свято - Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа.  Зустрічаємо його цього року в дуже непростих умовах, в яких давно вже не перебували весь світ і наша Православна Церква.  Але ніщо не може применшити істинної Великодньої радості, і я від щирого серця вітаю вас найголовнішими для кожної віруючої людини словами: 
Христос Воскрес! 
Дорогі брати і сестри, завершився довгий шлях Великого посту, на який кожен з нас вступав з надією щось виправити у своєму житті, стати ближче до Бога. Промислом Божим цей час Великого посту став для всіх, хто живе на землі, особливим часом випробувань - як фізичних, так і духовних.  Світ охопила нечувана раніше згубна епідемія.  Багато людей були повиті страхом і смутком. Змінився звичний ритм життя, зруйновані намічені плани.  Людей лякає невідомість і смерть, а в останній рік повідомлення про неї з різних куточків землі були постійними.  Та сьогодні ми, православні християни, свідчимо світу про перемогу Життя над смертю.  Смерть переможена Воскресінням Христовим. 
«Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав», - співає свята Церква.  За стражданням, за скорботою, за Хрестною смерттю - приходить радість Воскресенія. І нам, щоб повною мірою бути її учасниками, потрібно завжди бути з Христом. 
 Страх роз'єднує людей, а віра в Христа об'єднує і вселяє надію. Пасха Христова показує нам образ єдності - єдності з Христом, з усією Церквою Божою.  І в ці дні, згуртувавшись навколо Христа Воскреслого, ми особливо сподіваємося на Його допомогу і захист.  Випробування, що випали на нашу долю сьогодні, повинні ще більше зміцнити нашу віру. 
 Віра наша втілена в наповненому неземною радістю Великодньому вітанні: «Христос воскрес!». 

У цих словах - і проповідь про Воскресіння Христове, і свідомість того, що Пасха Христова має пряме відношення до життя кожного з нас.  Ми - спадкоємці вічного, спадкоємці Перемоги Господа Ісуса Христа над смертю. 
 У ці дні дякую священослужителям нашої Харківської єпархії, котрі здійснюють своє служіння в дуже непростих умовах, з любов'ю у Господі, зміцнюючи людей у вірі. 

Дякую всім віруючим християнам за виявлене терпіння, за молитовну підтримку, за турботу про старше покоління. 

Дякую представникам світської влади всіх рівнів за їх розуміння та добре ставлення до Православної Церкви України. 

Вірю, що з Божою допомогою ми всі разом пройдемо послані нам випробування, тому що, як каже Господь, Він не допустить випробувань понад наших сил і не дасть хреста більше, ніж ми можемо понести. 
 
Пасха Христова – це торжество єдності, любові і взаємодопомоги.  З початку цього року ми відчули, наскільки крихке і вразливе людське життя.  У дні Страсної седмиці ми співпереживали розіпятому на Хресті Спасителю.  І в ці ж дні ми відчули, як сила Любові Божої до нас відновлює занепалих, зцілює недужих, піднімає знесилених.  Коли, незважаючи на виразки і удари від життя, ми продовжуємо вірити, Господь відповідає на нашу віру. 
 У цей нелегкий для України час – час війни, тривог, непевності, розчарувань і втоми, бажаю, щоб радість та надія, які сьогодні дарує нам Воскреслий Христос, наповнили серця і наших військовослужбовців, котрі, впевнені у перемозі над злом та смертю, мужньо і самовіддано боронять нашу країну. 
 
Особливе моє слово до тих, хто залишився вдома. Не засмучуйтесь!  Апостоли Господні отримали звістку про Воскресіння в будинку, не бачивши Ангела, що сповістив про Перемогу над смертю (Ін. 20, 19).  Однак ця обставина не позбавила учнів Спасителя радості.  З гарячою вірою прийнявши вість про Воскресіння Христове, апостоли все своє життя присвятили служінню Христу в любові до Його Церкви. 
 
 
 
Рідні мої!  Нескінченно дорогі моєму серцю брати і сестри!  Повірте, радійте і веселіться, бо: 
 
ХРИСТОС ВОСКРЕС!  ВОІСТИНУ ВОСКРЕС! 

 

Пасха Христова
2021 р.
м. Харків

† МИТРОФАН,
ЄПИСКОП ХАРКІВСЬКИЙ І БОГОДУХІВСЬКИЙ
 

 

 

 
 

Рекомендуємо відвідати