23 грудня 2023

Різдвяне послання архієпископа Харківського і Слобожанського Митрофана

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
Архієпископа Харківського і Слобожанського Митрофана
боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та побожним вірянам
Харківської єпархії Православної Церкви України

Всечесні отці, дорогі брати і сестри!

Радію можливості сказати кожному з вас слова святкового привітання:

Христос народжується – славімо Його!

Цьогоріч наша помісна Православна Церква України вперше офіційно відзначає Різдво Христове за новоюліанським календарем – 25 грудня. Тобто в перший день після зимового сонцестояння, після найкоротших світлових діб, найтемнішого часу в році. Коли тривалість дня починає збільшуватися, а ночі – скорочуватися. Поволі, непомітно, але невпинно – сонця в нашому житті ставатиме дедалі більше.

Це нагадує нам про інше світло. Світло, яке прийшло у світ серед темряви віфлеємської ночі. Світло, символом якого стала зірка, що своїм сяйвом вказувала дорогу волхвам до вертепу з новонародженим Немовлятком.

Ми спраглі світла. Наприкінці другого року повномасштабної війни, серед горя, болю, втрат і страхів – нескладно піддатися зовнішньому мороку та впустити його частинку всередину себе. Повірити в силу темряви. Схилити голову і опустити руки. Розгубитися.

Тим потрібніше нам Різдво Христове, бо воно нагадує – Бог прийшов саме в такий світ. Світ, у якому забракло надії. Світ, де панував Ірод і його спільники-окупанти. Де тирану було легко віддати наказ убити тисячі безневинних і беззахисних віфлеємських немовлят.

Господь відповів на зло тим, що віддав Свого новонародженого Сина в руки простої людини. І тим засвідчив, наскільки великою є Його віра в нас. Віра в те, що любов Божа і любов людська разом здатні змінити такий світ. Здатні кинути виклик темряві – і перемогти.

Від звичайних віфлеємських пастухів, яким раптово відкрилася вишня слава, ангел вимагав лише одного: не боятися, коли діється величне Боже чудо: «У тій стороні були на полі пастухи, які ночували і стерегли отару свою. Раптом з’явився їм Ангел Господній, і слава Господня осіяла їх; злякалися вони страхом великим. І сказав їм Ангел: не бійтеся; я сповіщаю вам велику радість, яка буде всім людям: бо нині народився вам у місті Давидовому Спаситель, Котрий є Христос Господь; і ось вам ознака: ви знайдете сповите Немовля, Яке лежатиме в яслах» (Лк. 2, 8-12).

Різдво Христове – це Божий заклик до кожного з нас. Заклик опанувати свій страх і відкрити серце для радості. Заклик повірити в Божу любов і в себе самих. Свою спроможність лишатися на стороні світла під час найважчих битв супроти сил темряви. Заклик зберігати надію на спільну перемогу в цій виснажливій боротьбі.

Дорогі мої слобожани!

Вітаю всіх вас із Різдвом Христовим! Бажаю воїнам-оборонцям нашої землі здоров’я та перемоги. Бажаю Україні миру, злагоди і процвітання. Бажаю добробуту і затишку родинам та наснаги всім, хто навіть у святкові дні жертовно трудиться заради ближніх – волонтерам, медикам, рятувальникам тощо. Бажаю розквіту нашій помісній Православній Церкві України. Хай буде так!

Христос народжується – славімо Його!

† Митрофан
Архієпископ Харківський і Слобожанський
Священноархімандрит Свято-Миколаївського Ков’язького монастиря
Різвдо Христове
25 грудня 2023 року
місто-герой Харків

 
 

Рекомендуємо відвідати