28 травня 2015

Правлячий Архієрей взяв участь у науково-практичній конференції «ЦЕРКВА І ПАТРІОТИЗМ: досвід Українського Православ’я»

З благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона в рамках діяльності Центру міждисциплінарних досліджень з питань науки, культури і релігії при Рівненському державному гуманітарному університеті та з ініціативи Рівненської Духовної семінарії проведено наукову конференцію ІІІ Андріївські читання на тему: «ЦЕРКВА І ПАТРІОТИЗМ: досвід Українського Православ’я» (присвячено 1000-літтю упокоєння святого рівноапостольного великого князя Київського Володимира, Хрестителя Руси-України)». За фінансової підтримки і меценацтва Валентина Анатолійовича Королюка, Народного депутата України 7-го скликання, було видано 4№ Андріївського вісника, який містить матеріали наукового заходу, а тому всі бажаючі можуть познайомитися зі змістом матеріалів, звернувшись до канцелярії РДС.

Серед поважних гостей були присутні: голова Управління зовнішніх церковних зв΄язків архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, Руслан Михайлович Постоловський, ректор РДГУ, кандидат історичних наук, професор, член-кореспондент Міжнародної слов'янської академії наук, президент Центру міжнародних геополітичних систем, міжрегіональних політичних проблем, регіональних проблем надрокористування "Геополітика", заслужений діяч науки і техніки України, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, перший проректор проректор з наукової роботи — Павелків Роман Володимирович, доктор психологічних наук, професор, заслужений працівник освіти, відмінник освіти України, нагрудний знак "Петро Могила", академік АН ВШ України; Поніманська Тамара Іллівна, канд.педагогічних наук, професор, відмінник освіти України, знак "Софія Русова", член-кореспондент АПСН, - які виступили із вітальними словами.

Вітальне слово до учасників ІІІ Андріївських читань Високопреосвященнійшого архієпископа Іларіона:

Ваше Преосвященство, Високоповажний пане-Ректоре, Всечесні отці, шановні професори, викладачі, наукові діячі, студенти!

Все, що робить Церква Христова – робить з любові до Бога і своїх вірних дітей, робить, сповнюючи Завіт Христовий: «Ідіть і навчіть усі народи, хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа», робить в контексті свідчення про істину, та перспективи торжества Царства Божого, яке гряде у силі і славі.

Саме в силу всього цього сьогодні ми зібралися у провідному ВУЗі Рівненщини, Рівненському державному гуманітарному університеті, з яким наша Рівненська єпархія УПЦ Київського Патріархату з кінця минулого року здійснює плідну співпрацю в рамках функціонування Центру міждисциплінарних досліджень з питань науки, культури і релігії при Рівненському державному гуманітарному університеті, для проведення наукового заходу на тему: «ЦЕРКВА І ПАТРІОТИЗМ: досвід Українського Православ’я» (присвяченого 1000-літтю упокоєння святого рівноапостольного великого князя Київського Володимира, Хрестителя Руси-України). Ця тема породжена низкою проблем, що постали перед віруючим людом України, а найголовніша серед них — це іноземна окупація українських земель як військова, так і церковна. А тому впоратись із цими викликами сучасності без допомоги Церкви саме українське суспільство не зможе, як і рівно ж Церква потребує підтримки української інтелектуальної інтелігенції для успішного здійснення своєї місії.

У цей трагічний для України час наша Церква свідчить про істину, говорить правду, бо без правди немає справжнього духовного життя. Крім того, Церква повинна показувати правильний шлях в житті, а це — служіння людям, виконання другої із двох найголовніших заповідей Закону Божого: «Люби ближнього свого, як самого себе», за якою і кожен з нас дасть відповідь перед лицем Всеправедного Судді у день Страшного Суду: «… що зробили ви одному із менших цих, це Мені ви зробили».

З метою засвідчити істину для українського народу, Церква звертається до цьогорічного ювілею — 1000-ліття упокоєння князя Володимира. Тому що за цим ховається глибинне розуміння духовної суті українства у віках. Адже вибір, який здійснив святий рівноапостольний князь Володимир Великий, охрестивши Київську Русь, має вічне значення не тільки для нашого народу, але і для всієї християнської Європи. Християнство стало для святого Володимира джерелом духовного світла, наповнило глибинним змістом жертовної любові всю подальшу історію народу. А тому сучасні проблеми ми сприймаємо якраз крізь призму доленосного вибору, яким шляхом далі має рухатися наша держава, народ і його Церква, де бути Україні — в європейській цивілізації чи повернути в євро-азійський простір? Ось через це зараз йде боротьба: де буде Україна — в Європі, чи в Азії. Йде боротьба за Україну за її історію, за її культуру, за її витоки. І у цій боротьбі світла і темряви, істини і неправди, добра і зла, наша Церква високо і переможно тримає Христову хоругву, і благословляє доблесне військо, і сприяє волонтерам, і підтримує громадянсько-патріотичні об’єднання, і молиться за єдність народу.

Зараз складний час, людей треба підтримувати, щоб вони не падали духом, а вірили в нашу перемогу. Росія здійснила щодо нас агресію, відібрала у нас Крим, намагається окупувати Схід України. Церква повинна свідчити правду і називати агресора — агресором, а народ підтримувати у боротьбі і закликати до захисту своєї території.

Бог керує світом, і без волі Божої нічого не відбувається. Якщо з Україною сталося те, що сталося, то значить Бог допустив це з метою привести до кращого. Подивіться, сьогодні ми маємо об’єднання українського народу — Сходу і Заходу, Півдня і Півночі. Того, чого бракувало Україні протягом століть. Навколо захисту України об’єднується весь український народ. В стражданнях людина виявляє свої кращі якості, тому Церква повинна про це говорити.

Сучасна Україна має сьогодні великого духовного провідника Святійшого Патріарха Філарета, який з батьківською любов’ю і глибокою мудрістю настановляє всіх: «Друга світова війна була великим злом, із величезною кількістю жертв, але водночас це час, коли люди навернулися до Бога, стали відкривати храми, монастирі, духовні навчальні заклади. Навіть офіцери Радянської армії ставали священиками. Зло привело до добра. Бог усе зло обертає на добро. Так і зараз, сьогоднішні страждання приведуть до кращого майбутнього в Україні. Люди це повинні знати і вірити!» Приймаючи ці повчання, ми саме такий зміст вкладаємо у сьогоднійшній наш науковий захід, щоб засвідчити істину, бо за словами Христа: «і пізнаєте істину, і істина визволить вас».

На завершення вітального слова з особливою подякою і шаною хочу звернутися до ректора Рівненського державного гуманітарного університету п. Руслана Постоловського, який має винятковий авторитет серед викладачів і студентів цього ВУЗу, як виважений керівник, досвідчений науковець і патріот свого народу. Адже саме в атмосфері любові і поваги студенти і випускники цього навчального закладу стали сучасними героями як герой Небесної Сотні Олександр Храпаченко та інші освічені та молоді люди, що зараз знаходяться в АТО, захищаючи свою країну та свій народ. А тому бажаю Вам особисто, Руслане Михайловичу, і Вашому закладу міцного здоров’я, процвітання та плідної праці на благо України.

Окрему подяку і найщиріші вітання хочу скласти і п. Людмилі Шугаєвій, доктору філософських наук, професору, завідувачці кафедри філософії Рівненського державного гуманітарного університету, яка стала ініціатором та ідейним натхненником сьогоднішнього заходу.

На завершення вітаю всіх учасників наукового заходу і бажаю успіху в нашій конференції, щоб ті результати, які тут вже фактично досягнуті, стали відомими широкому загалу, принесли велику морально-практичну користь суспільству і несли світло у світ.

Слава Україні! Слава Ісусу Христу!

Робота ІІІ Андріївських читань відбувалась у приміщенні історико-соціологічного факультету РДГУ.

Згідно програми та регламенту наукового заходу учасниками було проголошено наступні доповіді та повідомлення за блоками питань: 

Юрисдикційний статус Православ'я в Україні: 

Доповідь МИТРОФАН Єпископ Харківський і Богодухівський, кандидат філософських наук ЕКЛЕЗІОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО ПРАВОСЛАВ’Я

Повідомлення Володимир РОЖКО кандидат церковно-історичних наук, історик-архівіст, дійсний член ІДВ у Вінніпезі Канада і його представник в Україні, почесний професор СЄНУ ім. Лесі Українки ПРЕОСВЯЩЕННИЙ ПЛАТОН – ЄПИСКОП РІВНЕНСЬКИЙ І КРЕМ’ЯНЕЦЬКИЙ ВИДАТНИЙ ІЄРАРХ ДРУГОГО ВІДРОДЖЕННЯ УАПЦ 1941-1944 РР.

 

Державність і церковність:

Доповідь прот. Віталій ЛОТОЦЬКИЙ, кандидат богословських наук, ректор РДС ДЕРЖАВНІСТЬ І ЦЕРКОВНІСТЬ КИЇВСЬКОЇ РУСІ КРІЗЬ ПРИЗМУ СОФІЙНОЇ ТРАДИЦІЇ

Повідомлення Володимир БОРЩЕВИЧ, доктор історичних наук ЖИТТЄВІ ВІХИ МИТРОПОЛИТА ОЛЕКСІЯ (ГРОМАДСЬКОГО): ХОЛМСЬКІ ДУХОВНІ УЧИЛИЩЕ (1892-1898 РР.) ТА СЕМІНАРІЯ (1898-1904 РР.)

Автокефальна чи національна Церква?:

Доповідь Прот. Сергій ЛУЧАНІН, кандидат богословських наук, член Національної спілки журналістів України АВТОКЕФАЛЬНА ЧИ НАЦІОНАЛЬНА ЦЕРКВА

Повідомлення ЛЕВЧУК Ірина Богданівна, к. пед. н., доц. кафедри загальної і соціальної педагогіки та управління освітою Рівненського державного гуманітарного університету АНАЛІЗ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ЗАСАД СТВОРЕННЯ ТА ДІЯЛЬНОСТІ ПРАВОСЛАВНИХ БРАТСТВ ВОЛИНІ 2 ПОЛ. ХІХ – НА ПОЧ. ХХ СТ. НА ПРИКЛАДІ КРЕМЕНЕЦЬКОГО БОГОЯВЛЕНСЬКОГО СВЯТО-МИКОЛАЇВСЬКОГО ПРАВОСЛАВНОГО БРАТСТВА

Мова Священного Писання, богослужіння і молитви: Доповідь Диякон Віталій КУЗІН, кандидат богословських наук, проректор РДС РЕДАКЦІЯ ТЕКСТУ СЕПТУАГІНТИ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА СЛОВ’ЯНСЬКИЙ ПЕРЕКЛАД СВЯЩЕННОГО ПИСАННЯ 

Повідомлення Ніна КОБЕРНИК, старший викладач кафедри філософії РДГУ МОВА ЯК ЗАСІБ ЄВАНГЕЛІЗАЦІЇЇ: ІСТОРИЧНИЙ ДОСВІД

Юрій ЛІННІК аспірант ІІ курсу навчання Рівненський державний гуманітарний університет ТЕОРЕТИЧНІ І ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ПРОБЛЕМИ ВПРОВАДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ В БОГОСЛУЖІННЯХ В УКРАЇНСЬКІЙ ПРАВОСЛАВНІЙ ЦЕРКВІ МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ

Освітня діяльність Української Православної Церкви:

Доповідь Людмила ШУГАЄВА доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри філософії Рівненського державного гуманітарного університету ЗНАННЯ ПРО РЕЛІГІЮ В ШКІЛЬНІЙ ОСВІТІ УКРАЇНИ: ПЕРЕДУМОВИ І ПЕРСПЕКТИВИ

Повідомлення С.В. МИШКАРЬОВА ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ОСВІТНЬО-ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАВОСЛАВНИХ БРАТСТВ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ У МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД (1921-1939 РР.)

Патріотичне виховання, як місія Церкви:

Доповідь Свящ. Володимир ТИМКІВ, кандидат богословських наук, викладач РДС АСПЕКТИ ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ В МІСІОНЕРСЬКОМУ СЛУЖІННІ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Повідомлення Ірина БУЛИГА, кандидат філософських наук, доцент, Рівненський державний гуманітарний університет СУЧАСНИЙ ПРАВОСЛАВНИЙ ВІРУЮЧИЙ ВОЛИНІ: СПРОБА РЕЛІГІЄЗНАВЧОГО АНАЛІЗУ

Богдан ЛИШНІЙ, аспірант кафедри філософії Рівненського державного гуманітарного університету ОСОБЛИВОСТІ ЗМІН В РЕЛІГІЙНОМУ ЖИТТІ ПРАВОСЛАВНИХ НА ВОЛИНІ (1980–1990 РР.)

Кожен виступ доповідачів був ґрунтовно обговорений і проаналізований як учасниками, так і гостями наукового заходу, серед яких були присутні і семінаристи і викладачі і студенти РДГУ.

Завершено роботу ІІІ Андріївських читань було оприлюдненням резолюції, що була розроблена та підписана спільно науковим керівником, завідувачем Центру міждисциплінарних досліджень з питань релігії, науки, культури, доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри філософії РДГУ Людмилою Михайлівною Шугаєвою та Високопреосвященнійшим архієпископопм Іларіоном.

Резолюція ІІІ Андріївських читань «ЦЕРКВА І ПАТРІОТИЗМ: досвід Українського Православ’я» (присвячено 1000-літтю упокоєння святого рівноапостольного великого князя Київського Володимира, Хрестителя Руси-України)

Ми, учасники ІІІ Андріївських читань на тему: «ЦЕРКВА І ПАТРІОТИЗМ: досвід Українського Православ’я» (присвячено 1000-літтю упокоєння святого рівноапостольного великого князя Київського Володимира, Хрестителя Руси-України), організованої з ініціативи Рівненського державного гуманітарного університету, Центру міждисциплінарних досліджень з питань науки, культури і релігії при Рівненському державному гуманітарному університеті, Рівненською Духовною семінарією Української Православної Церкви Київського Патріархату,

Констатуємо:

• конференція присвячена 1000-літтю упокоєння святого рівноапостольного великого князя Київського Володимира, Хрестителя Руси-України;

• в силу останніх революційних подій в Україні констатуємо піднесення ролі Церкви та зростання довіри до неї в українському суспільстві.

Підкреслюємо:

Необхідність подальшого поглибленого наукового розгляду інкультураційних процесів та міжконфесійних взаємовпливів в Україні полікультурної та поліконфесійної європейської суспільної моделі.

Конференція закликає і рекомендує:

а) науковцям України продовжити роботу з дослідження впливу релігії на стан духовної культури і моралі в Україні;

б) світській владі та вищому духовенству усіх релігій України вибудувати систему національно-патріотичного виховання молоді;

в) організаторам та учасникам конференції звернутися до релігійних ієрархів із вимогою припинити в Україні міжконфесійне протистояння та підтримку антиукраїнских елементів, особливо на Сході України;

г) владі всіх рівнів при вирішенні релігійно-політичних питань враховувати історико-релігійні та етнокультурні особливості України;

д) науковцям Рівненського державного гуманітарного університету, Рівненської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату окреслити спектр наукових релігієзнавчих досліджень, які згодом мають стати основою наукової монографії та вектори співпраці з іншими науково-дослідними установами України;

е) Рівненському державному гуманітарному університету, Рівненській Єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату виступити ініціаторами Всеукраїнського релігієзнавчо-культурологічного форуму, метою якого є подолання ідеології про культурну, мовну та релігійну антагоністичну відмінність між південним сходом та північним заходом України.

Таким чином, співпраця Рівненської єпархїі УПЦ КП та РДГУ в рамках діяльності Центру міждисциплінарних досліджень з питань науки, культури і релігії при Рівненському державному гуманітарному університеті буде продовжуватися новими заходами та спільними діями для відродження морально-духовних цінностей та консолідації українського суспільства.

Традиційно захід був завершений концертом церковних піснеспівів у виконанні студентського хору РДС при керівництві диригента диякона Володимира Іваника завідувача регентським відділенням РДС.

за матеріалами прес-служби Рівненської єпархії

 
 

Рекомендуємо відвідати