15 вересня 2015

Преосвященний єпископ Митрофан Святійшому Патріарху Філарету на місці чудесного явлення Богородиці у приліску Заглина біля селища Монастирець на Львівщині

13 вересня 2015 року, в день свята Покладення чесного пояса Пресвятої Богородицi, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відвідав урочище Заглина у селі Монастирець Жовківського благочиння на Львівщині, де звершив Божественну Літургію біля цілющого джерела - місця чудесного явлення Божої Матері.

Біля цілющого джерела Святійшого Владику привітав настоятель храму у приліску Заглина протоієрей Ярослав Кунинець, а молоді парафіяни піднесли Патріарху Філарету коровай.

Його Святості співслужили: митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, архієпископ Рівненськиий і Острозький Іларіон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій, єпископ Володимир-Волинський Матфей, вікарій Волинської єпархії, секретар Львівського єпархіального управління протоієрей Володимир Бачинський, ректор Львівської православної богословської академії протоієрей Ярослав Ощудляк, благочинний Львова протоієрей Ярослав Дуда, ключар Покровського кафедрального собору протоієрей Павло Кочкодан, благочинні Львівської єпархії.

За Літургією молилися сотні священиків та кілька тисяч вірян з Львівської та сусідніх єпархій. Цього дня традиційно до цього місця відбувається багатолюдне паломництво з різних куточків України.

Своїм співом прикрасив богослужіння львівський хор "Орфей".

Святійший Владика звернувся до присутніх з проповіддю. У своєму слові Архіпастир зазначив, що Пресвята Богородиця завжди виявляла до України свої милості, відтак споконвіку в нашому Краї шанували ікони Божої Матері, джерела і міста явлення Пресвятої Богородиці. У своїй проповіді Предстоятель Київського Патріархату закликав присутніх до єдності та любові. "Любов - переможе! Любов - об'єднає Україну. І Богородиця, яка завжди допомагала нам - українцям допоможе і зараз." - зазначив Святійший Патріарх Філарет.

Опісля Літургії митрополит Львівський і Сокальський Димитрій подякував Предстоятелю Київського Патріархату за архіпастирський візит, підніс Святійшому Владиці букет білих хризантем та просфору. У своєму слові Владика Димитрій підкреслив, що Святіййший Патріарх Філарет вже вп'яте відвідав місце явлення Богородиці на Львівщині.

Патріарх Філарет посмертно нагородив медаллю "За жертовність та любов до України" воїна - Петра Василиха, який загинув у рідному селі Святійшого Патріарха Філарета – Благодатному Амвросіївського району на Донеччині. Медаль Святійший Владика передав батькам загиблого, подякував їм за подвиг сина та закликав молитися за нього.

Насамкінець Патріарх Філарет з ієрархами та духовенством спустився до джерела, де скуштував освяченої води.

Спогад про явлення Богородиці у приліску Заглина біля Монастирка відомий з XVI століття. Сюди на молитву приходили люди з довколишніх сіл та містечок. У 1989 році настоятелем каплиці біля цілюшого джерела у Заглині стає протоієрей Ярослав Кунинець, який реставрує каплицю на повноцінний невеликий храм та відновлює регулярні богослужіння на місці явлення Пресвятої Богородиці.

cerkva.info

 
 

Рекомендуємо відвідати