21 листопада 2019

Єпископ Митрофан співслужив Блаженнійшому Митрополиту Епіфанію в день відзначення Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних

В день Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних, 21 листопада  2019 року, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив Божественну літургію в Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі столиці, який сьогодні відзначає престольне свято.

Предстоятелю помісної Української Православної Церкви співслужили єпископ Шумперкський Ісая (вікарій Оломоуцько-Брненської єпархії Церкви Чеських земель і Словаччини), митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Богородський Адріан, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Васильківський Лаврентій, єпископ Кропивницький і Голованівський Марк, єпископ Дніпровський і Криворізький Симеон, єпископ Білогородський Іоан, єпископ Шепетівський Адріан, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій, екзарх Вселенського Патріарха архімандрит Михаїл, всечесна братія монастиря та запрошене духовенство.

З нагоди престольного свята ієрарх Церкви Чеських земель і Словаччини єпископ Шумперкський Ісая передав в дар Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію частичку мощей святого мученика Вацлава (В‘ячеслава), князя Чеського.

Наприкінці відправи Його Блаженство у проповіді звернув увагу на зміст сьогоднішнього свята та відповідного Євангельського читання.

«Дорогі браття і сестри, вітаю усіх вас з храмовим святом нашого кафедрального собору Православної Церкви України. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять святого Архістратига Михаїла, адже він очолив Небесне воїнство, протистояв Денниці і скинув його. Сам Господь сказав, що бачив сатану, який немов блискавка впав з Неба. І до цього часу на землі точиться боротьба між добром і злом, між правдою і неправдою, між світлом і темрявою, тому і ми повинні вести боротьбу з гріхом, спокусами та пристрастями, бо гріх і зло мають властивість роз’єднувати і руйнувати, але добро і правда завжди перемагають. Ми ж і надалі маємо йти вузьким, але правильним шляхом правди і любові, бо саме любов об’єднує, будує та підносить», – зокрема сказав Митрополит Епіфаній.

Також Блаженнійший владика згадав історичні події Революції Гідності.

«Ми згадуємо вже шосту річницю з часу початку Революції Гідності. Усі ми були очевидцями того, яку важливу роль відіграв у цих подіях Михайлівський Золотоверхий. Тут люди мали змогу відпочити і підкріпити свої сили, а в храмі святого апостола і євангелиста Іоана Богослова навіть було розміщено шпиталь із операційною. Церква відгукнулася на потреби свого народу і виконала своє звичайне покликання», – додав  Предстоятель.

«Сьогодні ми відзначаємо і День Гідності та Свободи та згадуємо у своїх молитвах тих героїв Небесної сотні, які віддали своє життя задля того, щоби захистити європейський курс розвитку нашої держави. Всі ми прагнемо мати демократичну, європейську та сильну державу і вони без зброї змогли відстояти ці прагнення. А далі на Сході України наші кращі сини і дочки ціною власних життів захищали та продовжують захищати ближніх і Батьківщину. Ми пам’ятаємо подвиг наших новітніх героїв і не маємо права його забути», – зазначив Його Блаженство.

Завершилося богослужіння традиційним урочистим хресним ходом.

 
 

Рекомендуємо відвідати