26 листопада 2019

Єпископ Митрофан супроводжував Предстоятеля при зустрічі зі студентами Університету митної справи та фінансів у м. Дніпро

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 25 листопада 2019 року під час першосвятительського візиту в м. Дніпро зустрівся зі студентами Університету митної справи та фінансів.

Предстоятель Православної Церкви України звернувся з вітальним словом під час якого, зокрема, поділився спогадами з власних студентських років, а також закликав студентів вдосконалюватися, бути відповідальними, цінувати й не марнувати відведений для навчання час, адже від них залежить те, якою буде наша держава в майбутньому.

Після вітального слова Його Блаженство відповів на запитання молоді, які стосувалися як питання науки і релігії, так і поняття віри.

«Що стосується віри, то ми можемо її асоціювати безпосередньо з кожним членом громади, який належить до земної спільноти, що носить назву «Церква». Досить часто люди самі говорять про себе: «я є віруючим» або ж, навпаки, «я є невіруючим». Та на мій погляд, насправді, немає жодної людини, яка б не мала у своєму серці віри у щось. Ми, як християни, віримо в єдиного Бога та маємо чітке догматичне вчення, тому віра – це наш внутрішній духовний стан. І саме в Церкві, у Божому храмі, ми можемо духовно зміцнювати силу нашої віри», – наголосив Предстоятель.

«Саме поняття віри є суто духовним. Ми не можемо з впевненістю сказати: це людина більш віруюча, а ця менш віруюча. Це неможливо об’єктивно оцінити ззовні, хоча очевидно, що міра віри є різна і нам треба прагнути до її поглиблення та примноження. До прикладу, апостол Павло включає віру в загальне перечислення плодів духовних (Гал. 5: 22). І як будь-який духовний плід, віра є результатом нашої духовної праці, а це залежить вже від кожного з нас. Якщо ми живемо як частина Церкви, якщо ми беремо участь у житті своєї релігійної громади, зокрема у богослужінні, якщо ми не забуваємо про Бога та спілкуємось із Ним через молитву, якщо намагаємось бути добрими, люблячими і відповідальними християнами, то, звичайно, Господь зміцнює нашу віру», – додав Митрополит Епіфаній.

Також Його Блаженство порадив молоді мати у своєму серці тверду віру в Господа та Його милосердя, бо тільки за нашою вірою відбувається те, чого ми справді прагнемо і що є корисним на шляху до нашого спасіння.

Після спілкування зі студентами Блаженнійший Митрополит Епіфаній нагородив орденами святого архістратига Михаїла II ступеня кандидата юридичних наук, ректора Університету митної справи та фінансів Дмитра Бочарова та доктора історичних наук, доктора наук з державного управління, першого проректора Віктора Ченцова.

Перед зустріччю Блаженнійшого Митрополита Епіфанія з молоддю керівництво університету провело Його Блаженству ознайомчу екскурсію вищим навчальним закладом. Предстоятеля супроводжували архієпископ Дніпровський і Криворізький Симеон, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій та секретар Дніпропетровської єпархії протоієрей Віталій Лопушанський.

За матеріалами прес-служби Київської Митрополії

Української Православної Церкви (ПЦУ)

 
 

Рекомендуємо відвідати