28 листопада 2019

Єпископ Митрофан співслужив Блаженнійшому Митрополиту Епіфанію у Свято-Успенському кафедральному соборі м. Полтави

Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший Митрополит Епіфаній 28 листопада 2019 року, в день пам’яті святого Паїсія Величковського, очолив Божественну літургію у рідному місті та храмі преподобного – Свято-Успенському кафедральному соборі м. Полтави.

Його Блаженству співслужили митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Сумський і Охтирський Мефодій, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, архієпископ Харківський і Ізюмський Афанасій, архієпископ Вишгородський Агапіт, архієпископ Дніпровський і Криворізький Симеон, єпископ Кропивницький і Голованівський Марк, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, численне духовенство собору і Полтавської єпархії.

Після прочитання Євангельського зачала Предстоятель виголосив проповідь, у якій зосередив увагу на прикладі праведного життя преподобного Паїсія та розповів про значення Різдвяного посту, який розпочався сьогодні та триватиме 40 днів до свята Різдва Христового.

«Преподобний Паїсій тут народився, був в усьому подібний до нас, був звичайною людиною, але досягнув святості та став зразком для наслідування. Він мав ревну і непохитну віру, мав послух і смирення. Бо без послуху і смирення він би не досягнув таких духовних висот, адже ці чесноти повинні бути присутні в житті кожного християнина. Бо кожен християнин, живучи тут, у плоті, на землі, має час і повинен використати його для того, щоби успадкувати вічне і блаженне життя», – наголосив Митрополит Епіфаній.

Також Предстоятель закликав вірян до покаяння та подяки Богові за Його турботу.

«Будемо пам’ятати про те, що Господь очікує нашого покаяння. Господь очікує, що ми станемо кращими, ми переосмислимо своє життя. Якщо у ньому були помилки, якщо у ньому були падіння, то ми будемо усе робити задля того, щоби у майбутньому цього не було. Будемо дякувати Богові, що Господь турбується про нас, Господь є милостивим до нас і завжди благодіє в нашому житті».

Після літургії відбувся молебень до преподобного Паїсія Величковського, який є молитовником та заступником своєї малої батьківщини м. Полтави.

Після молебню Блаженнійший Митрополит Епіфаній вручив Благословенні Грамоти благодійникам і жертводавцям Сергію Бульбасі, Юрію Коваленку, Володимиру Салогубу, Віктору Яковенку, Ігорю Процику.

Також Його Блаженство відзначив Благословенними Грамотами Голову обласної державної адміністрації Олега Синєгубова та полтавського підприємця Лева Жиденка.

Архієпископ Федір від імені громади та від себе особисто висловив слова вдячності Предстоятелю, архієреям та благодійникам.

За матеріалами прес-служби Київської Митрополії

Української Православної Церкви (ПЦУ)

 
 

Рекомендуємо відвідати